Door Sofyan Mbarki op 19 februari 2017

Laat mbo-ers stemmen op de plek waar ze het meeste zijn: op school!

De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat er op 15 maart 2017 gestemd gaat worden. Het is hierbij van groot belang dat ook zoveel mogelijk jongeren gaan stemmen. ‘Door stembureaus op mbo-scholen te plaatsen maak je jongeren bewuster van de verkiezingen en maak je het makkelijker om voor de eerste keer te gaan stemmen. Hoe dichterbij je ons waardevolle democratisch systeem brengt hoe bewuster jongeren hiervan worden. Daarmee verlaag je de drempel om ook aan toekomstige verkiezingen deel te nemen. Jong geleerd is oud gedaan. aldus raadslid Sofyan Mbarki. 

 
Een op de drie stemt niet
Maar liefst 850.000 jongeren mogen dit jaar voor het eerst naar de stembus in Nederland. 
Een op de drie jongeren stemt niet, bij ouderen is dit slechts een op de vijf. Jongeren lopen hiermee de kans uitgesloten te worden van het democratisch proces en daardoor hun mening niet gerepresenteerd te zien in onze politiek.
 
Stemmen op eigen school
Verschillende jongerenorganisatie hebben zich verenigd om de stem van jongeren meer zichtbaar en kenbaar te maken. Zo roept de NJR (samen met IZI Solutions en Ben & Jerry’s) bijvoorbeeld gemeenten via 
mbostemburo.nl op om stembureaus in te richten op mbo’s, waar veel jongeren op school zitten die voor het eerst mogen stemmen. Ze willen hiermee jongeren laten stemmen op de plek waar ze vaak zijn: op hun eigen school.
 
(Mobiele) stembureaus op mbo-scholen
De gemeente is verantwoordelijk voor het organiseren van de verkiezingen in de stad. Daarmee moet ze ervoor zorgen dat er in de verschillende stadsdelen voldoende plekken zijn om je stem uit te kunnen brengen. Om voor jongeren die voor het eerst mogen gaan stemmen de drempel te verlagen roept de PvdA-fractie Amsterdam het College van B&W op om meer stembureaus op mbo-scholen in de stad in te richten en wijst op de mogelijkheid om eventueel mobiele stembureaus in te richten.
Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen

Meer over Sofyan Mbarki