Kunst & cultuur moet in Amsterdam toegankelijk zijn voor iedereen

18 oktober 2018

Reactie raadslid Hendrik-Jan Biemond op kunst & cultuur-paragraaf in begroting 2019: 

Kunst en cultuur is in de ogen van de PvdA Amsterdam ontzettend belangrijk voor de stad. Als PvdA Amsterdam zullen wij het kunst en cultuurbeleid van dit college toetsen op wat in één woord te vatten is als toegankelijkheid. Dat is geen pleidooi voor makkelijke en toegankelijke kunst, maar een streven naar kunst en cultuur waar iedereen toegang toe heeft. Kunst en cultuur waarmee alle Amsterdammers worden bereikt.

Dit lijkt nu niet vanzelfsprekend te zijn. Als van kunst en cultuur alleen wordt genoten door een hoogopgeleide bovenlaag van de samenleving, draagt de cultuursector – onbedoeld – bij aan de tweedeling in de samenleving. Terwijl als we die mensen die daar normaal niet voor openstaan weten te verleiden naar een museum, tentoonstelling of voorstelling te gaan, we juist vanuit kunst en cultuur de verbinding in de samenleving kunnen maken.

En voor de duidelijkheid: dit geldt voor Nieuw-West en Zuid-Oost, maar net zo goed voor Amsterdam-Noord. Anders gezegd: dat is niet alleen nodig voor mensen met een migranten achtergrond, maar ook voor meneer Jansen en mevrouw Bakker en hun kinderen.

Gelukkig vinden in Amsterdam al veel cultuurinitiatieven plaats waarmee de verbinding wordt gemaakt. De winnaars van de Amsterdamprijs voor de kunst die deze week werd uitgereikt, zijn er een goed voorbeeld van.

Ik ben dus ook blij met de cultuurparagraaf in de begroting die zich richt op groei en spreiding van cultuur met de ambitie ‘om een complete stad voor alle Amsterdammers te maken.’ Die ambitie staat. Nu de uitvoering.

Hendrik-Jan Biemond
Woordvoerder Kunst & Cultuur