Door op 17 juli 2012

Kluskantoren voor Amsterdam

De prijzen van leegstaande kantoorruimte dalen zo sterk dat voor weinig geld vele vierkante meters gekocht kunnen worden en omgebouwd tot woningen. Hoge hypotheken zijn niet nodig. Dit maakt appartementen beschikbaar voor starters. Om de mogelijkheden in kaart te brengen lanceert raadslid Michiel Mulder op 17 juli a.s. de ‘Kluskantoren’-tour met bemiddelaars, vastgoedeigenaren en een aantal geïnteresseerde potentiële kopers die de PvdA benaderden.

Vastgoedinvesteerders schrijven dezer dagen door opeenvolgende economische crises de waarde van kantoorgebouwen fors af. De prijzen per vierkante meter worden hierdoor ook in Amsterdam zo laag dat weinig hoeft te worden betaald voor de meters zelf, en er voor starters financiële ruimte ontstaat om de kantoorruimte bewoonbaar te maken.

Momenteel zijn er nauwelijks mogelijkheden voor eigenaren van kantoorpanden en particulieren om met elkaar in contact te komen over de mogelijkheden tot ombouw van een kantoorpand naar een particuliere koopwoning. Dat kan anders.

We hebben de kans op een revolutie. De laatste transacties op de kantorenmarkt waren voor prijzen van minder dan €500 per vierkante meter, dit is minder dan de laagste grondprijs in Amsterdam. Voor mensen die nu niet iets vinden op de Amsterdamse woningmarkt biedt dit fantastische mogelijkheden. Jongeren kunnen met deze prijzen 50 vierkante meter kopen voor € 25.000, een bruto maandlast van 140 euro. Maar de gemiddelde studentenkamer kost inmiddels € 400 per maand, zo werd onlangs bekend. Je moet nog wel flink verbouwen, maar dat doe je samen met je vrienden.

Regelgeving vereenvoudigen
De gemeente Amsterdam heeft op initiatief van de PvdA de regelgeving rond het omzetten van kantoorruimte naar woonruimte makkelijker gemaakt. Als er belemmerende regels zijn bij een pand, zoals het bestemmingsplan, die in de weg lopen als particulieren een stuk kantoor willen kopen om te wonen, zal de PvdA in de gemeenteraad voorstellen deze regels aan te passen.

Michiel Mulder is gemeenteraadslid voor de PvdA.