Door op 20 juli 2016

Reageer op gedrag in plaats van uiterlijke kenmerken

Sinds rapper Typhoon is aangehouden omdat hij in een te mooie auto reed staat etnisch profileren op de kaart. Raadslid Sofyan Mbarki schreef hier eerder het stuk ‘Amsterdam moet vrij worden gemaakt van etnisch profileren‘ over. Bij de raadsvergadering afgelopen week diende Mbarki samen met Rutger Groot Wassink (GroenLinks) een motie in om ook etnisch profileren bij handhavers tegen te gaan. De motie is aangenomen.

Mbarki: “De hele discussie gaat daarbij vooral over de politie, terwijl ook de handhavers mensen mogen staande houden en bekeuren.” Hij hoort te vaak dat er bij de handhaving sprake is van willekeur. “Een Turkse bakker ziet dat handhavers witte winkels overslaan maar wel bij hem naar binnen stappen. Of een Marokkaanse taxichauffeur die net iets vaker wordt gecontroleerd dan zijn blanke collega’s.” In deze Amerikaanse podcast van The Moth kun je horen wat voor enorme impact het heeft op het leven van de mensen die ermee te maken krijgen. Het gaat over twee agenten die een zwarte man met een wit 10-jarige kind aanhouden omdat ‘ze geen helm dragen op de fiets’.

Mbarki wil met zijn motie bereiken dat er een gemeentelijke waarborg komt dat de handhavers niet meer etnisch profileren. Hoe? “Let op iemands gedrag zodat je kunt zien of iemand een mogelijke dader is. Politiewerk en handhaving zijn dan veel effectiever. Als je door etnisch profileren te vaak de verkeerde mensen aanspreekt dan raak je het vertrouwen van die mensen kwijt.”

“Ieder mens heeft vooroordelen. Bij de handhavers kan beroepsdeformatie een rol spelen. Als je vaak met dezelfde etnische groep bezig bent, kun je een vooroordeel ontwikkelen, waardoor je de werkelijkheid uit het oog verliest. Niet iedere Roemeen is een zakkenroller en niet iedere Marokkaan is een crimineel.”