4 februari 2020

Jos Zandvliet (65) is dé Buurtheld van de Oostelijke Eilanden

Tijdens de #BuurtBivak van de PvdA Amsterdam in Centrum-Oost twee weken geleden gingen we op zoek naar dé buurtheld van de Oostelijke Eilanden. Vanuit de buurt kregen wij heel veel nominaties binnen. Maar er was één persoon die het vaakst genoemd werd.  Zijn naam: Jos Zandvliet. 

Jos is een actieve buurtbewoner op Wittenburg en staat bekend om zijn verbindende en muzikale kwaliteiten. Deze kwaliteiten brengt hij samen in de door hem opgezette en gerunde ACCU Fanfare. Onze wethouder Marjolein Moorman ging gisteren langs bij de repetities en verraste Jos met de uitverkiezing. Daarna stelden wij hem een aantal vragen over zijn mooie werk voor de buurt.

Jos, stel je even voor aan Amsterdam!
“Ik ben Jos Zandvliet, 65 jaar, geboren in de buurt van Aalsmeer en vanaf mijn twintigste wonend in het gezellige Amsterdam. Ik heb in mijn leven over heel de wereld theater gemaakt en daarmee bijvoorbeeld ook een maand lang voor een uitverkocht Carré gestaan. Op Wittenburg heb ik samen met mijn vrouw mijn kinderen gekregen en zijn we actief geworden in de buurt met muziek, theater en andere festiviteiten. En daar is dus ook de ACCU fanfare uit voortgekomen.”

Ja, de fanfare. Kun je daar wat meer over vertellen?
Ik wilde wat meer ‘beweging’ creëren in de buurt. Toen heb ik in 2004 tijdens het aardappelfeest – een traditie hier in de buurt – de fanfare opgezet. We hebben de jeugd erbij betrokken en ik kan niet anders dan concluderen dat het een groot succes is geworden.”


Welke rol speelt jouw fanfare voor de buurt?
“Op elke festiviteit hier in de buurt waarop het kan, spelen we. De kerstmarkt, het aardappelfeest of het voetbaltoernooi tijdens Hemelvaart; we zijn er altijd bij. We willen aan de buurt uitstralen dat het leven goed is en dat samen komen het mooiste is wat er is. Iedereen is ook welkom om mee te komen doen. Saamhorigheid vind ik een van de belangrijkste dingen in het leven.”

Hoe kijk jij op dit moment naar deze buurt, de Oostelijke Eilanden?
“Ik ga er steeds meer van houden. Het is een fantastisch mooi gebied aan het worden waar veel saamhorigheid is. Bijna iedereen kent elkaar. We zijn sociaal sterk en dat is denk ik wel het fundament van een samenleving: dat je lief en leed – en leed hebben we hier zeker meegemaakt – kan delen met elkaar.”

Wat vind je ervan dat je door bewoners gekozen bent tot Buurtheld van de Oostelijke Eilanden?
“Ik vind het zo lief. Het is natuurlijk zo dat alles wat ik doe heel erg zicht- en hoorbaar is. Terwijl er ook heel veel helden zijn die vooral op de achtergrond aan het werk zijn die deze titel ook verdienen. Maar laat ik dan wel even van de gelegenheid gebruik maken om iets te zeggen tegen iedereen die zich goed voelt en die zijn zaakjes goed op orde heeft: help de mensen die het minder goed hebben. Alleen door saamhorigheid kunnen we verder komen.”

Tot slot, als je één ding mocht noemen die je morgen veranderd wilt hebben in de buurt. Wat zou dat dan zijn?
“Ik zou meer plekken voor jeugd willen creëren. Plekken waar ze zich veilig voelen, waar ze anderen kunnen ontmoeten en waar ze zich heel breed kunnen ontwikkelen. Van sport, tot muziek, tot kunst: in iedereen schuilen er mooie talenten. Samen kunnen we die maximaal benutten.”