Door Carolien de Heer op 10 september 2019

Investeer extra in huishoudens met problemen

Een autootje voor Arie, een woning voor Sergio en het kwijtschelden van schulden bij heel veel gezinnen: dit is een greep uit maatregelen die onderdeel waren van een succesvol experiment dat zorgverzekeraar CZ samen met de gemeente Den Haag en het Sociaal Hospitaal opzette. Ter waarde van zo’n 750.000 euro werd er extra geïnvesteerd in 150 huishoudens met financiële, fysieke en/of mentale problemen. De eerste resultaten mogen er zijn: na een analyse van vijftig huishoudens blijkt er al bijna 1,5 miljoen euro aan zorgkosten te zijn bespaard.

Ons raadslid Carolien de Heer is onder de indruk van de eerste resultaten in Den Haag: “De extra investeringen hebben gezorgd voor minder stress en kopzorgen voor de met problemen kampende huishoudens. Dit heeft ertoe geleid  dat ze minder zorgbehoevend zijn geworden waardoor we als maatschappij als geheel minder geld kwijt zijn aan zorg. Een echte win-win situatie dus.”

De Heer vindt de resultaten zo bemoedigend dat ze hoopt dat de gemeente Amsterdam op dezelfde manier gaan investeren in huishoudens die met soortgelijke problemen kampen: “Deze werkwijze past perfect bij de sociale stad die Amsterdam is. Hier geven we mensen met problemen een duwtje in de rug en geen extra schop naar beneden. Daarom heb ik het college vandaag gevraagd of het bereid is om samen met zorgverzekeraars en instanties uit het maatschappelijk veld eenzelfde soort experiment op te starten.”

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is namens de PvdA stadsdeelbestuurder in Amsterdam-West. Ze tudeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker en ruim zes jaar lang raadslid namens de PvdA Amsterdam in de gemeenteraad.

Meer over Carolien de Heer