6 augustus 2016

Internationale voorvechters homohuwelijk op PvdA-boot

De PvdA vaart op 6 augustus met haar eigen boot mee tijdens de legendarische botenparade in Amsterdam. Aan boord zijn een keur aan politici en activisten die op een feestelijke manier laten zien waar ze voor vechten. Dit jaar staat de PvdA-boot in het teken van het homohuwelijk. Met de slogan Join Us! Who is next? roepen wij alle Europese landen op om het huwelijk voor mensen van gelijke sekse in te voeren als uiting van homoacceptatie en als graadmeter voor gelijke rechten.

Geheel in het teken van de speciale editie EuroPride varen dit jaar internationale politici en activisten mee die een voortrekkersrol hebben in de strijd voor gelijke rechten van lhbt’ers. Sommigen hebben door hun inzet zelfs de weg vereffende voor het homohuwelijk in hun land.

Als boegbeeld op de PvdA-boot vaart de Britse politica Siân James mee. Zij organiseerde in de jaren ’80 mijnwerkersstakingen in Wales, die uit onverwachte hoek werden gesteund door de LHBT-beweging in Londen. Mijnwerkersvrouw Siân James legde op inspirerende wijze verbinding tussen beide groepen. In 2014 werd haar verhaal verfilmd door Stephen Beresford in de film ‘Pride’, die in datzelfde jaar met zijn verfilming de Queer Palm won. In haar latere loopbaan als Labour-politica heeft Siân James zich steevast ingezet voor LHBT-rechten, waarmee ze de weg vrijmaakte voor de invoering van homohuwelijk in Groot-Brittannië.

Ook is de PvdA solidair met LHBT-activisten tijdens de Europride. Dat onderstrepen we door activisten uit onder andere Servië en Turkije uit te nodigen op onze boot. Zeker in tijden waarin homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders letterlijk onder vuur worden genomen met kogels in Orlando en met traangas in Istanbul, staat de PvdA pal voor LHBT-rechten en het bevorderen daarvan. Zo vaart onder meer de Turkse LHBT-activiste Sedef Çakmak mee op onze boot. Sedef Çakmak is een van de oprichters van de SPoD, het organiserend comité van de Gay Pride. Daarnaast is ze de eerste Turkse politica die uit de kast is gekomen.

Behalve Siân James en Sedef Çakmak varen Amsterdams raadslid Dennis Boutkan, stadsdeelbestuurder Marijn van Ballegooijen (Zuid), Europarlementariër Paul Tang en staatssecretaris Sharon Dijksma mee. Zij worden vergezeld door de Tweede Kamerleden Henk Nijboer, Manon Fokke, Astrid Oosenbrug, en Lea Bouwmeester.