19 november 2020

Hoe gaat het met Carolien de Heer in West?

Na zes jaar raadslid te zijn geweest, begon Carolien de Heer op 19 oktober 2020 aan haar nieuwe functie als dagelijks bestuurder van stadsdeel West in Amsterdam. Ze volgde hiermee de plotseling overleden Jeroen van Berkel – haar goede vriend en politieke mentor – op. Vandaag is ons voormalig raadslid precies één maand in dienst en wij zijn benieuwd hoe het haar vergaat. Daarom stelden we haar een aantal vragen over de eerste indrukken van haar nieuwe baan en haar ambities.

Door: Ben van Bemmel                Foto: Stadsdeel West

Dag Carolien, je bent vandaag precies een maand actief als bestuurder in West. Hoe bevalt het tot nu toe?

Heel goed. Het is wel een beetje een rollercoaster geweest omdat het zo snel ging. De vrijdag voordat ik begon zat ik nog bij mijn oude baan en drie dagen later zat ik hier. Het leuke aan een nieuwe baan is normaal gesproken dat je veel nieuwe mensen kunt ontmoeten, maar door de coronacrisis moet alles digitaal. We zijn het inmiddels gewend, maar het is fijner om mensen in het echt te zien. Maar desondanks vind ik het heel leuk. Het is wel heel gek, omdat ik Jeroen opvolg. Jeroen was plotseling overleden en ik was erg op hem gesteld. Wat wel heel fijn is, is dat het hier nog vaak over hem gaat. Ik heb hierdoor het gevoel dat hij er nog beetje is. De stadsdeelcommissie is ook prettig in de samenwerking. Er zitten veel leuke mensen in met wie je goed kunt discussiëren. Het bevalt me dus goed tot nu toe!”

In één van je eerste columns als bestuurder sprak je over verkeersveiligheid als één van je aandachtspunten de komende tijd. Waarom is dit voor jou zo belangrijk en waar zitten de grootste uitdagingen? 

Ik ben zelf moeder van een dochter van drie en ik heb lang op de Hoofdweg in Amsterdam-West gewoond. Op de Hoofdweg rijden veel scooters, fietsers, auto’s, trams en bussen. Vaak erg hard. Stel je voor dat het je overkomt dat je kind iets gebeurt. Dat is het meest verschrikkelijke dat je kan gebeuren. In mijn eerste debat in de stadsdeelcommissie ging het ook over een dodelijk ongeval met een jonge vrouw van 31, Tessie Pessers, die in de bloei van haar leven zat. Ze werd doodgereden door een vrachtwagen. De rillingen lopen nog steeds over mijn lijf als ik eraan denk. Gelukkig ben ik als bestuurder nu in de positie dat ik iets aan de verkeersveiligheid kan doen. Het gaat vaak niet eens over hele grote ingrepen. De verkeerscommissie heeft bijvoorbeeld geadviseerd om parkeerplaatsen op te heffen om het zicht te verbeteren, verkeerslichten anders af te stellen en borden te plaatsen. Als dat al één dode of gewonde kan voorkomen, is dat een heel grote winst.”

“Gelukkig ben ik als bestuurder nu in de positie dat ik iets aan de verkeersveiligheid kan doen.”

Kun je iets noemen waar je heel erg aan hebt moeten wennen in je nieuwe functie? 

Daar waar je als gemeenteraadslid vooral sturend en controlerend bezig bent, is mijn nieuwe rol vooral uitvoerend. Je hebt daarom ook veel met ambtenaren te maken. Dat is even anders, maar wel leuk. Het is prettig om mensen om me heen te hebben die verstand van zaken hebben en die ik kan vragen om dingen uit te zoeken en op te schrijven wat ik kan gebruiken om een beslissing te nemen. Omdat bestuurder zijn in tegenstelling tot raadslid een fulltime baan is, kun je je ook nog meer verdiepen in onderwerpen. Het is dus echt anders, maar het bevalt tot nu toe goed.” 

Ik kan me ook voorstellen dat het in deze functie heel handig is dat je zes jaar lang gemeenteraadslid bent geweest.

Ja, dat is inderdaad heel handig. De politieke ervaring die ik heb opgedaan als gemeenteraadslid kan ik goed gebruiken. Dit werk wordt makkelijker als je weet hoe de lokale politiek werkt en hoe besluiten worden genomen. Bovendien ken ik veel mensen uit de Amsterdamse gemeentepolitiek al. Een berichtje is daardoor makkelijker gestuurd en een kopje koffie sneller gepland.” 

“De politieke ervaring die ik heb opgedaan als gemeenteraadslid kan ik goed gebruiken.”

Heb je al meer punten kunnen ontdekken waarvan je zegt: daar gaat de komende tijd extra aandacht naar uit? 

Ja, zeker. Ik zou verder graag de democratisering voortzetten en uitbreiden die onder Jeroen in gang is gezet. De vraag hoe je de bewoners meer kunt betrekken bij hun omgeving en een stem kunt geven, was voor Jeroen ontzettend belangrijk. Het is ook vooral aan hem te danken dat ons stadsdeel binnen Amsterdam een voorloper is op dit gebied. Daar ben ik erg trots op en ik zou dat graag verder willen ontwikkelen. Bijvoorbeeld in de Kolenkitbuurt, waar ik integraal verantwoordelijk voor ben. Een groot deel van de wijk is vernieuwd en ziet er nu heel mooi uit. Maar de Kolenkit-Noord zat niet in het vernieuwingsplan en daar is nog veel werk aan de winkel. Ik wil buurtbewoners hier heel actief bij gaan betrekken. Het is immers hun buurt en zij moeten er prettig wonen.” 

“Ik wil buurtbewoners actief gaan betrekken. Het is immers hun buurt en zij moeten er prettig wonen.”

Net zoals in andere stadsdelen speelt het thema wonen in West heel erg. Ook binnen de PvdA is dat een belangrijk thema. Wat zie jij op dit thema in dit stadsdeel gebeuren? 

Heel erg veel. In Kolenkit-Noord moet er bijvoorbeeld echt veel gebeuren aan onderhoud van de woningen. Om dat te bereiken proberen we afspraken met woningcorporaties te maken over vernieuwing van de bestaande huizen en desnoods om nieuwbouw neer te zetten. Een andere kwestie, waar wij als gemeentebestuur weinig invloed op hebben, is het gebrek aan doorstroommogelijkheden voor huurders. De sociale huur is beschermd, maar het segment daarboven niet. Er worden wel huurwoningen voor het ‘middensegment’ bijgebouwd, maar die worden verhuurd voor 1000 euro of meer per maand. Dat is zo’n groot verschil dat doorstromen vanuit een sociale huurwoning erg moeilijk is. Ik maak me hier zorgen over en ik zou willen dat we daar als overheid meer grip op hadden.”

Je bent als bestuurder de opvolger van Jeroen van Berkel, die in augustus plotseling overleed. Je sprak in de krant over ‘grote schoenen’ die je te vullen hebt. Hoe gaat het daarmee, heb je het gevoel dat dat lukt? 

“Dat weet ik eigenlijk nog niet. Ik had het er onlangs met een collega over die ook voor Jeroen heeft gewerkt. Die collega zei dat het best heftig was omdat alles weer over gaat tot de orde van de dag. Dat begrijp ik volkomen, want zo is het natuurlijk ook. Ik probeer verder te gaan waar hij is gestopt. Toen ik voor deze functie ging solliciteren heb ik natuurlijk wel heel goed nagedacht. Eerst wilde ik het helemaal niet, want het leek me heel heftig om Jeroen op te volgen. Het leek bijna niet te doen om die grote schoenen te vullen. Hij was zo goed en geliefd. Maar toen dacht ik: “Wie zou ik hem dán graag zien opvolgen?” Ik zou iemand willen die een beetje is zoals hij. Benaderbaar, gepassioneerd en die zich enorm inzet voor thema’s als democratisering. Toen kwam ik uiteindelijk toch ook bij mezelf uit. Maar ik ben natuurlijk wel Carolien en niet Jeroen. Ik zal ook mijn eigen accenten gaan leggen die misschien niet helemaal overeenkomen met hoe hij het deed of zou doen. Dat is denk ik ook helemaal niet erg.” 

Zijn er kenmerken van een bestuurder die jij als voorbeeld ziet waarvan je zegt: dat wil ik ook wel leren? 

Ik heb Sharon Dijksma de laatste jaren erg bewonderd. Helaas voor de stad gaat ze nu naar Utrecht, maar ik vind het heel knap wat ze allemaal voor elkaar heeft gekregen. Ik denk dat dat mede komt door het feit dat ze zo benaderbaar is en leuk is in de omgang. Ze kan iedereen hierdoor binnenboord houden. Van Marjolein Moorman heb ik daarnaast het belang van uitzoomen geleerd. Soms kan je in een discussie verzanden in details, en dan loont het om uit te zoomen. Dat helpt heel erg in een functie als deze.” 

“Van Marjolein Moorman heb ik het belang van uitzoomen geleerd.”

Tot slot, wat wil je nog kwijt aan alle Amsterdammers uit West? 

Ik zou alle Amsterdammers uit West willen oproepen om met ideeën, tips en plannen te blijven komen bij ons. Met de inbreng van bewoners kunnen we ons beleid verbeteren en zorgen dat het nog fijner wonen is in West. Er zijn allerlei manieren en instrumenten om je stem te laten horen: Zo is er bijvoorbeeld West Begroot, waarin je plannen kan indienen over hoe jij €300.000 zou besteden in West. Vanaf deze week kan iedereen in West stemmen op de plannen. Ik hoop dat heel veel mensen dat gaan doen! Je kunt ook gedurende het jaar plannen indienen via buurtbudget online. En ten slotte kun je ook je ideeën en plannen kwijt bij de Stem van West. Als je genoeg stemmen krijgt kun je je plan pitchen bij de stadsdeelcommissie en wordt het wellicht uitgevoerd. Ik hoop dat veel mensen met plannen en ideeën blijven komen of dat gaan doen. Samen maken we namelijk de stad.” 

“Samen maken we de stad.”

Waar ben je naar op zoek?