8 september 2004

Het Parool: Amsterdam gaat 50 miljoen extra bezuinigen

Het Parool bericht vandaag (8 september) dat de gemeente Amsterdam volgend jaar vijftig miljoen euro gaat bezuinigen. “Dat bedrag komt bovenop een lopende bezuinigingsoperatie, die 127 miljoen euro moet opleveren in 2006.

Morgen en overmogen vergadert het college van b. en w. over de begroting voor 2005. Voor het eerst sinds jaren wordt niet gepraat over de verdeling van extra geld, maar moet zwaar worden onderhandeld over het schrappen van posten.

Volgens VVD-wethouder Frits Huffnagel van Financiën zal alles worden gedaan om de armoedebestrijding in Amsterdam overeind te houden, ondanks de bezuinigingen die het kabinet oplegt. Ook wordt geprobeerd te voorkomen dat de kunstbegroting nog verder wordt uitgehold, na een eerdere bezuiniging van vier miljoen euro.

Geen van de wethouders is echter zeker van zijn geld. ’’De klappen zullen overal vallen,’’ zegt Huffnagel. Wensen van de gemeenteraad op terreinen als onderwijs kunnen niet langer worden gehonoreerd. ’’Laten we eerst maar eens het geld opmaken dat er is.’’

Van enkele posten is nu al duidelijk dat ze zullen sneuvelen. Zo wordt er gesneden in het werkgelegenheidspotje Ruim baan voor werk en vervalt het Distelwegveer, waarmee jaarlijks zeventigduizend auto’s worden overgezet.

Ook is er geen geld voor de oprichting van een trammuseum, één van de wensen van de gemeenteraad. De hondenbelasting gaat omhoog, terwijl de beloofde extra subsidie voor stadszender AT5 opnieuw onder druk staat. Wel wordt volgend jaar een extra luxe uitgevoerd dierenasiel gebouwd.

Zie ook Het Parool

Waar ben je naar op zoek?