21 december 2019

Het jaar 2019 van: Tom Leenders

Het politieke jaar 2019 zit erop. Tijd om met onze Amsterdamse politici terug- én vooruit te blikken op hun werk voor Amsterdam. In deze eerste aflevering van de rubriek ‘Het jaar van…’: ons duoraadslid Tom Leenders

1. Tom, wat was voor jou het hoogtepunt van 2019?
De brief over de wooncrisis namens de linkse partijen in de vier grote steden aan het Kabinet waarvoor ik het initiatief had genomen. Dat dit in gezamenlijkheid gelukt is, laat zien hoe erg de situatie inmiddels is!

2. Waar lag jij in 2019 wakker van?
“Het feit dat partijen als Airbnb hun eigen regels bepalen. Ze houden zich niet aan regelgeving, schrijven mee aan hun eigen wetgeving en ondertussen klotsen de miljarden in Silicon Valley tegen de plinten. Steden ervaren vooral de nadelen. Dit moet anders!”

3. Op welk politiek resultaat uit 2019 kijk je het meest tevreden terug?
Ik ben blij dat we tot een hoorzitting komen over een alternatieve Airbnb aanpak en dat top experts met ons komen meedenken op 11 februari 2020.”

4. Wat was voor jou het meest opmerkelijke/grappigste Amsterdamse nieuwsfeit in 2019?
Het meest opmerkelijke nieuws vind ik de gevaarlijke concentraties lood in het drinkwater in Amsterdam Noord. Ik maak me daar ontzettend bezorgd en ook boos over. De eerste reacties zorgden voor meer onduidelijkheid dan oplossingen. Daarom ben ik blij dat we dit tot twee keer toe op de commissie agenda hebben gezet en ook in het nieuwe jaar serieus beet pakken.”

5. Wat was jouw de meest bijzondere ontmoeting in 2019 en waarom?
In mei was ik namens de fractie bij de nationale dodenherdenking in de Nieuwe Kerk. Dat was bijzonder indrukwekkend. Na afloop heb ik met nabestaanden van een verzetsheld gesproken. Dat vergeet ik nooit meer.”

6. Wat was jouw het leukste werkbezoek in 2019 en waarom?
“Met Jeroen van Berkel ben ik samen door de Kolenkit buurt gelopen om te zien en te praten over wat stedelijke vernieuwing kan betekenen voor een wijk. Jarenlang sociaaldemocratische inzet met de mensen centraal heeft dit tot een prachtwijk gemaakt die bijna klaar is. Voor dit soort resultaten ben ik de politiek in gegaan!”

7. Welk collega-raadslid (van alle partijen) verdient volgens jou een groot compliment over 2019 en waarvoor? “Dorrit de Jong van GroenLinks verdient een groot compliment. Altijd collegiaal en eerlijk. Dan kan samenwerking tot mooie dingen leiden. Het helpt natuurlijk dat we in het woondossier op hoofdlijnen hetzelfde in de wedstrijd zitten. Haar inbreng vind ik inhoudelijk en scherp. Kortom een fijne collega!”

8. Wat wordt jouw politieke speerpunt in 2020?
Doorgaan op de ingezette weg en effectiever worden om een betaalbare, lieve en mooie stad te zijn. Als ik een speerpunt en liefst resultaat moet kiezen, dan is het dat we in Amsterdam tot een nieuwe Airbnb aanpak komen die werkt!”

9. Wat wens jij Amsterdammers toe voor het jaar 2020?
“Het winnen van de Europa League door Ajax! Daarnaast schoon drinkwater uit de kraan en perspectief. Ik merk dat de wooncrisis het perspectief op een leven in deze stad doet verdwijnen. Mensen vertrekken, ervaren stress van hun verhuurder of om uberhaupt de eindjes aan elkaar te knopen om de almaar stijgende huur te betalen. Mijn wens is dat we op dat vlak een beetje perspectief kunnen geven door ons daar iedere dag 100 procent voor in te zetten.”