30 december 2019

Het jaar 2019 van: Sofyan Mbarki

Het politieke jaar 2019 zit erop. Tijd om met onze Amsterdamse politici terug- én vooruit te blikken op hun werk voor Amsterdam. In de laatste aflevering van de rubriek ‘Het jaar 2019 van…’: onze fractievoorzitter Sofyan Mbarki.

1. Wat was voor jou het Amsterdamse hoogtepunt van 2019?
“Als je het hebt over hoogtepunten, Amsterdam en 2019 kun je natuurlijk niet om het jaar van Ajax heen. Zoveel mooie wedstrijden, het talent, het kampioenschap, de huldiging op het Museumplein, de Champions League-campagne, de verbroering in de stad die het teweeg bracht….bijna alles klopte. Bijna…”

2. Waar lag jij in 2019 wakker van?
“De moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen jaar heeft mij diep geraakt. We weten allemaal dat de stad een probleem heeft met drugs en de criminaliteit daaromtrent, maar met deze daad werd er een nieuwe grens gepasseerd. Het was een aanval op een hoeder van onze rechtsstaat en daarmee op onze rechtsstaat zelf. Ik vond het wel mooi te ervaren dat zo’n verschrikkelijke gebeurtenis ons als gemeenteraad dicht bij elkaar bracht. Iedereen was geschokt en aangeslagen en van links tot rechts leefde het besef: dit nooit meer.”

3. Op welk politiek resultaat uit 2019 kijk je het meest tevreden terug?
“Ik ben heel blij met heel veel politieke resultaten maar als ik er één mag noemen ga ik voor mijn door de raad aangenomen initiatiefvoorstel over de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De criminele economie in Amsterdam is enorm en dat raakt aan de rechtvaardige stad die wij willen dat Amsterdam is. Het raakt aan veiligheid, aan betaalbare huisvesting en aan een eerlijk ondernemersklimaat. Ik ben daarom blij dat de burgemeester een groot deel van mijn voorstellen uit gaat voeren.”

4. Wat was voor jou het meest opmerkelijke nieuwsfeit in 2019?
“Mag ik er twee noemen? Hakim Ziyech blijft bij Ajax en PvdA wint Europese verkiezingen.”

5. Wat was voor jou de meest bijzondere ontmoeting in 2019 en waarom?
“Recent kwam ik in contact met een Amsterdamse moeder die zich ernstig zorgen maakt om de toekomst van haar zoon. Hij is van school gestuurd en hangt nu dagelijks heel de dag op straat. De moeder weet niet met wie hij omgaat en wat hij daar doet, terwijl ze de verhalen kent over jongens die via de straat afglijden naar het criminele (drugs)circuit. Dit soort verhalen maken indruk en sterken mij in mijn overtuiging dat we in de haarvaten van de Amsterdamse wijken aanwezig moeten zijn. Met goed onderwijs, jeugdwerk én onze veiligheidsdiensten.”

6. Wat was jouw leukste werkbezoek in 2019 en waarom?
“Ik weet niet of ik het een werkbezoek kan noemen, maar in oktober deed ik mee aan het drugsdebat in De Balie. Waar voorheen de discussie over drugs nog weleens beperkt bleef tot de doodlopende paden ‘legaliseren’ en ‘criminaliseren’, was deze discussie heel genuanceerd. Het werd een heel open gesprek over drugscriminaliteit en de rol van de overheid daarin, maar ook over het drugsgebruik in de stad en welke verantwoordelijkheid wij samen hebben. Dit soort gesprekken moeten we vaker gaan voeren.”

7. Welk collega-raadslid verdient volgens jou een groot compliment over 2019 en waarvoor?
“Op het woondossier staan we inhoudelijk lijnrecht tegenover elkaar, maar ik vind het knap hoe VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé oppositie voert. Wat ik ook mooi vind is dat ze snoeihard kan zijn in het (online) debat, maar nog geen vijf minuten later in de koffiekamer je er met haar heel goed om kunt lachen. Hard op de inhoud, zacht op de persoon. Alleen zo houden we het leuk om politiek actief te zijn.”

8. Wat wordt jouw politieke speerpunt in 2020?
“Ik maak me zorgen om de terugtrekkende overheid in bepaalde wijken in onze stad. Neem Slotervaart: daar wordt in een jaar tijd een ziekenhuis en politiebureau gesloten en gaan scholen een week dicht in verband met het lerarentekort. Onbestaanbaar. In dat soort wijken moet juist méér geïnvesteerd worden om gelijke kansen te bevorderen. Zowel op het gebied van veiligheid, onderwijs als wonen.”

9. Wat wens jij Amsterdammers toe voor het jaar 2020?
“Gezondheid, liefde en dat we er samen maar weer een mooi jaar van mogen maken.”