24 december 2019

Het jaar 2019 van: Nenita La Rose

Het politieke jaar 2019 zit erop. Tijd om met onze Amsterdamse politici terug- én vooruit te blikken op hun werk voor Amsterdam. In de vierde aflevering van de rubriek ‘Het jaar 2019 van…’: ons raadslid Nenita La Rose.

1.Wat was voor jou het Amsterdamse hoogtepunt van 2019?
“Het woningtekort bereikte een hoogtepunt in 2019, zo werd in de media gemeld. Dit hoogtepunt dat in elk opzicht onacceptabel is, is voor mij tevens een dieptepunt want het heeft gevolgen op vele terreinen. Voor het onderwijs, onze veiligheid en in de zorg. Leerkrachten, politieagenten, verpleegsters en jonge starters die in Amsterdam broodnodig zijn, kunnen geen betaalbare woning vinden in onze stad.”

2. Waar lag jij in 2019 wakker van?
“De grote opgave in mijn zorg portefeuille, daar kan ik wakker van liggen. Wachtlijsten bij jeugdhulp, personeelstekorten in de zorg, eenzaamheid onder jong en oud, mantelzorgers bij wie het water aan de lippen staat….”

3. Op welk politiek resultaat uit 2019 kijk je het meest tevreden terug?
“Eindelijk schot in slepend dossier. Meer cultuureducatie voor kinderen met een beperking. Het lijkt klein maar is zo belangrijk om ons uitgangspunt van inclusiviteit concreet vorm te geven. De verdriedubbeling van het budget voor de cultuurvouchers voor kinderen in het speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs is een mijlpaal. Nu kunnen kinderen met een beperking net zo vaak naar een culturele instelling gaan als kinderen in het regulier onderwijs.”

4. Wat was voor jou het meest opmerkelijke Amsterdamse nieuwsfeit in 2019?
“Op Funda: Baarnse villa te koop aangeboden als huis in Amsterdam-buiten. De behoefte om mee te liften met het succes van Amsterdam is groot. Maar dit is te bizar voor woorden.”

5. Wat was voor jou de meest bijzondere ontmoeting in 2019 en waarom?
“De kennismaking met mijn maatje bij MEE, Carla Vriesde, een dappere vrouw die meer aandacht vraagt voor mensen met een beperking en de toegankelijkheid in onze stad. Ik mocht haar noemen in een artikel in het Parool over de vermijdbare drempels die er nog altijd zijn voor mensen met een beperking.”

6. Wat was jouw leukste werkbezoek in 2019 en waarom?
“Model zijn bij de Political Catwalk Fashionshow. Een cultureel-educatief project waarin jonge veelbelovende ontwerpers mode maken voor politici. Zij lieten zich inspireren door het thema ‘100 jaar Vrouwenkiesrecht’. Maar ook mijn jury-lidmaatschap bij de verkiezing van Little Miss en Mister Kwakoe en het Antilliaanse senioren songfestival waren werkbezoeken om van te genieten.”

7. Welk collega-raadslid verdient volgens jou een groot compliment over 2019 en waarvoor?
“Mijn collega Simion Blom van GroenLinks krijgt mijn credits vanwege zijn gedrevenheid op een van de moeilijkste dossiers: een nationale museale voorziening slavernijverleden, in de volksmond het Slavernijmuseum.”

8. Wat wordt jouw politieke speerpunt in 2020?
Het aanpakken van geweld tegen vrouwen: achter de voordeur, in de openbare ruimte, op het werk. Een verzwegen probleem in onze samenleving.”

9. Wat wens jij Amsterdammers toe voor het jaar 2020?
Minder criminaliteit en een eerlijkere verdeling van de welvaart!”