23 december 2019

Het jaar 2019 van: Carolien de Heer

Het politieke jaar 2019 zit erop. Tijd om met onze Amsterdamse politici terug- én vooruit te blikken op hun werk voor Amsterdam. In de tweede aflevering van de rubriek ‘Het jaar 2019 van…’: ons raadslid Carolien de Heer.

1.Wat was voor jou het Amsterdamse hoogtepunt van 2019?

“Afgelopen zondag 15 december toen ik keek naar mijn dochter Sam van 2 die door zoveel liefde wordt omringd. Naast mij als moeder heeft ze heeft namelijk drie papa’s en veel opa’s en oma’s. We zijn een zogenoemd regenbooggezin. Ik heb een vriend en 3 stiefkinderen en zij een stiefpapa, twee stiefzussen en een stiefbroer. En ook nog twee papa’s die ook deels voor haar zorgen. Zij maakt geen enkel onderscheid. Alle papa’s noemt ze papa en haar broer en zussen gewoon haar broer en zussen. Sommige mensen noemen mijn regenbooggezin ingewikkeld. Ik vind het een enorme rijkdom. Dat zij er is, is voor mij elke dag een hoogtepunt.”

2. Waar lag jij in 2019 wakker van?
“Ik maak mij enorm druk over het feit dat werken tegenwoordig steeds minder loont en voor veel mensen heel onzeker is geworden. Ik maak mij heel boos over werkgevers zoals Picnic die arbeid zien als een soort wegwerpartikel. Ze zoeken naar manieren om mensen zo weinig mogelijk te betalen tegen de slechtste voorwaarden. Als consumenten hebben wij daarin ook een verantwoordelijkheid. Besteed je geld niet aan bedrijven die slecht zijn voor hun medewerkers.”

3. Op welk politiek resultaat uit 2019 kijk je het meest tevreden terug?
“Het nieuwe beleid van wethouder Meliani om het aantal uitzendkrachten fors terug te brengen en dus gewoon in dienst te nemen. Dit na lang aandringen van collega Dennis Boutkan in de vorige periode en van mijzelf in deze periode.”

4. Wat was voor jou het meest opmerkelijke nieuwsfeit in 2019?
“Architecten sluiten als eerste een cao af met een minimumtarief voor ZZP’ers. Dat er nog maar veel van dit soort cao’s mogen volgen!”

5. Wat was jouw meest bijzondere ontmoeting in 2019 en waarom?
“Met een dame in Amsterdam West die ik ontmoette bij een bijeenkomst van sleutelvrouwen. Deze vrouwen organiseren veel activiteiten om vrouwen uit huis te krijgen. De meeste van deze vrouwen zaten ook thuis. Zo ook deze dame. Zij is alleenstaande moeder en zat jarenlang in de bijstand en ze was daar niet gelukkig mee. Zij heeft zichzelf ontwikkeld en is nu actief in de buurt, helpt anderen en heeft nu een buurtbaan. Zij inspireert mij om haar en andere vrouwen zoals zij verder te helpen. Daar ga ik het komende jaar mee aan de slag.”

6. Wat was jouw leukste werkbezoek in 2019 en waarom?
“Ik heb een paar financiële spreekuren bezocht voor mensen met vragen over geld en administratie. Ik vond dat zo inspirerend dat ik nu bezig ben met een initiatiefvoorstel daarover om ervoor te zorgen dat nog meer mensen daar gebruik van gaan maken.”

7. Welk collega-raadslid verdient volgens jou een groot compliment over 2019 en waarvoor?
“Alle duo-raadsleden waaronder die van onszelf natuurlijk Tom Leenders en Lian Heinhuis. Zij werken enorm hard, maar krijgen een veel lagere vergoeding en kunnen nooit met de eer strijken. Want ze mogen nergens hun naam onder zetten. Een motie of vragen die Tom of Lian bedenken en opstellen moet worden ondertekend door een raadslid.”

8. Wat wordt jouw politieke speerpunt in 2020?
“Ik geloof nooit zo in één speerpunt. Ik hou me in de raad bezig met zoveel verschillende onderwerpen en al die onderwerpen verdienen mijn aandacht. Bijvoorbeeld het bestuurlijk stelsel waarover eind 2020 een evaluatie verschijnt of de volkstuinen die onder druk staan of Haven Stad dat een hele nieuwe woonwijk moet worden. Maar als het me lukt om die dame uit West en vrouwen zoals zij een steuntje in de rug te geven naar duurzaam, betaald werk is mijn jaar echt goed.”

9. Wat wens jij Amsterdammers toe voor het jaar 2020?
“Eberhard zei in zijn afscheidsbrief: ‘Wees lief voor de stad en voor elkaar’. Ik moet daar de laatste tijd vaak aan denken omdat ik helaas het afgelopen jaar voorbeelden heb gezien dat men niet zo lief was voor elkaar. Terwijl ondanks meningsverschillen er uiteindelijk altijd meer is dat ons bindt dan ons verdeelt. Dus dat wens ik Amsterdammers toe: een beetje lief zijn voor elkaar!”