Door Marjolein Moorman op 23 januari 2016

Column Marjolein Moorman: Huis van de democratie

Toen ik in 2010 raadslid werd met de portefeuille onderwijs nam ik me voor alle Amsterdamse scholen te bezoeken. Toen realiseerde ik me nog niet dat er meer dan 300 Amsterdamse scholen zijn. Toch ben ik inmiddels al flink opgeschoten en heb ik veel scholen van binnen gezien. Gisteren bezocht ik het Amsterdams Lyceum in Zuid en Scholengemeenschap Reigersbos in ZuidOost.

Bij elk schoolbezoek, of het nou een lagere, middelbare of MBO-school is, heb ik een voorwaarde: ik wil zelf een les geven aan een klas. Omdat je door interactie met scholieren echt merkt hoe het gaat met de school. Maar ook omdat ik het leuk en belangrijk vindt om leerlingen iets mee te geven van het functioneren van de lokale democratie.

Daarbij vallen mij steeds twee dingen op. Ten eerste, jongeren zijn heel geïnteresseerd in de politiek en maken vaak snel en makkelijk een link met hun eigen leefomgeving en de dingen waar ze mee bezig zijn. Zo heb ik het op het Amsterdams lang gehad over het nieuwe matchingsysteem voor de overgang van de basisschool naar de middelbare school. En op het Reigersbos hadden we het uitgebreid over de opvang van vluchtelingen.

Ten tweede valt me elke keer weer op hoe weinig jongeren eigenlijk weten van politiek en democratie. Dat maakt mijn gastlessen leuk en bevredigend, want de interesse en behoefte aan kennis is duidelijk aanwezig. Maar het maakt ook bewust dat de meeste jongeren na afronding van een schoolcarrière eigenlijk niet weten hoe de politiek werkt en zich daardoor ook niet betrokken voelen bij politieke besluitvorming.

We zouden daar verandering in kunnen brengen door het Amsterdamse stadhuis meer open te stellen en aantrekkelijker te maken voor jongeren. Het is toch jammer dat bijna elk Amsterdams kind weleens in NEMO of het Rijksmuseum is geweest, maar de meeste nog nooit in de Stopera? Zo’n bezoek zou jongeren veel bewuster kunnen maken van de lokale democratie. Een bewustzijn dat een leven lang mee kan gaan.

Binnenkort start een grote verbouwing van de Amsterdamse Stopera. Amsterdammers zijn uitgenodigd om mee te denken hoe de nog lege ruimtes het beste kunnen worden ingevuld. Zou het niet mooi zijn als een deel van die ruimte benut wordt voor de democratische bewustwording van de kinderen van Amsterdam? Het Huis van de Democratie, speciaal voor kinderen.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman