Door Marjolein Moorman op 31 maart 2016

Het Druktedebat – 11 april in De Balie

Een gespreksavond van PvdA Amsterdam (toeristen ook welkom)

Het gebeurde 3 mei 2014. Een frisse, zonnige zaterdag in Amsterdam. Toerisme in de stad veranderde van een zegen naar een probleem. Althans, op deze dag zag het huidige college het perspectief van de Amsterdammer omslaan. Of dat werkelijk op één voorjaardag omsloeg, valt te betwijfelen. Maar duidelijk is dat de afgelopen jaren meer en meer Amsterdammers kritisch naar de stevige groei in toeristen kijkt.

Voor elke toerist die in 1990 door Amsterdam rondliep, lopen er twintig in 2020. Met 12,5 miljoen hotelovernachtingen per jaar hebben alleen Venetië en Florence meer overnachtingen per inwoner. En dat merk je in de stad. Bewoners tekenen petities tegen de bierfiets, maken bezwaar tegen Nutella-winkels of schrijven brieven in het Parool over de illegale Airbnb-appartementen in hun straat. Tegelijkertijd zorgt de komst van toeristen voor inkomsten van de vele kleine en grote ondernemers in de stad en werkgelegenheid voor vele Amsterdammers.

Raakt de leefbaarheid van Amsterdam in het gedrang door de groei van toeristen, of liggen de economische kansen voor het grijpen? Wat kan en moet er gedaan worden om de groei in goede banen te leiden? PvdA Amsterdam organiseert een gespreksavond in De Balie om te zoeken naar antwoorden op deze vraag en om het debat over de groei van de stad weer een stap verder te brengen.

Deelnemers zijn o.a.:
– Bart Drenth (voorzitter MKB Amsterdam)
– Marjolein Moorman (fractievoorzitter PvdA Amsterdam)
– Roos Schlikker (columnist Parool)
– Carla Hoffschulte (Ruimte voor Communicatie)
– Roberto Payer (general manager Hilton & Waldorf Astoria)
– Dennis Boutkan (raadslid PvdA Amsterdam)
– Jeroen Slot (directeur Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van gemeente Amsterdam)

Gespreksleiding: Marceline Schopman

Deze avond is gratis, maar aanmelding is verplicht. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman

Waar ben je naar op zoek?