Gratis OV voor alle kinderen in Amsterdam

23 mei 2023

Vanaf het begin van de zomervakantie tot 1 december dit jaar is het openbaar vervoer in Amsterdam gratis voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Een mooie stap voor de stad, het GVB en ons raadslid Farley Asruf, die hier in het debat over de begroting voor heeft gepleit. Het plan dat er nu ligt is dankzij ons aangenomen amendement gerealiseerd.

Kansenongelijkheid begint bij de drempel van het station

Dit besluit is voor de PvdA-fractie een belangrijke stap in het toegankelijk maken van openbaar vervoer voor alle inwoners van Amsterdam. Woordvoerder Farley Asruf licht toe: “Kansenongelijkheid begint al bij de drempel van het station. Ik ken veel verhalen van gezinnen die bijvoorbeeld wel een uitstapje willen maken in de stad, maar simpelweg het openbaar vervoer als te duur ervaren. Alles in de stad wordt duurder en juist daarom is het mooi dat we op iets als de bereikbaarheid in de stad het verschil kunnen maken. Dat we als Amsterdam daar een keuze in maken op het moment dat openbaar vervoer in de rest van het land onder druk staat, vind ik getuigen van een urgentiegevoel in solidariteit. Juist in deze tijd is dat zo belangrijk.”

De afstanden worden kleiner, in fysieke en sociale zin

Na november wordt geëvalueerd hoeveel van de nieuwe voorziening gebruik is gemaakt. “De kansengelijkheid die wordt gecreëerd door deze maatregel gaat in deze periode al voor veel mensen letterlijk nieuwe deuren openen. Het laat zien dat verandering mogelijk is, als je daarvoor durft te kiezen. De afstanden in de stad worden nu kleiner, zowel in fysieke als in sociale zin. Als we nu ook blijven inzetten op de fijnmazigheid van het OV-netwerk zelf, kunnen we er echt voor zorgen dat iedereen overal in de stad kan komen”, zegt Farley enthousiast.

Gratis kennismaking met het OV

Toegevoegde waarde van deze maatregel is ook nog dat meer mensen op jonge leeftijd al met het OV in contact komen. Dit kan weer leiden tot het op latere leeftijd ook gebruik blijven maken van het openbaar vervoer. Farley: “en zo is deze maatregel een oplossing voor de te lage reizigersaantallen waar het GVB mee kampt. Op deze manier kunnen de kinderen, en de meereizende ouders, nu kennismaken met het OV, gewend raken aan het gebruik hiervan en dit later zien als logisch vervoersmiddel om de hele stad te bereiken.  Jong gereisd, oud gedaan! En door je te verplaatsen in een stad als Amsterdam met het OV zie je, leer je en verrijk je jezelf. Je komt mensen tegen, raakt in gesprek en bouwt vriendschappen op. Zo verbinden we op deze manier de stad zowel fysiek als sociaal.”

Om gebruik te maken van het gratis OV, moet wel een persoonlijke OV-chipkaart worden aangeschaft. Hier zitten eenmalige kosten van €7,50 aan verbonden. Door het registreren van de geboortedatum bij de persoonlijke kaart, weet het GVB dat je in de leeftijdscategorie valt om gebruik te maken van de regeling.