Goed nieuws: college dringt flexwerk terug bij Contact Center Amsterdam

Door Carolien de Heer op 20 december 2018

Wethouder Meliani heeft vandaag in een debat over flexwerkers bij het Contact Center Amsterdam (CCA) toegezegd meer mensen bij de gemeente in dienst te nemen. Het gaat hier om mensen die meer dan 3,5 jaar op een uitzendcontract werken. Ons raadslid Carolien de Heer is blij met de toezegging: “Dit is een goede eerste stap in het terugbrengen van het aantal flexwerkers bij het CCA.”

Het aantal flexwerkers daalt bij het CCA door deze maatregel van 60 naar 50%. Maar dat is voor de PvdA Amsterdam zeker nog niet genoeg. “De wethouder moet snel werk maken van het verder terugbrengen van dit percentage zodat de medewerkers bij het CCA meer zekerheid krijgen,” aldus De Heer.

Afgelopen juli debatteerde de gemeenteraad voor het eerst over het hoge aantal flexwerkers bij het CCA. Als PvdA Amsterdam hebben we toen al aangegeven dat dit snel beter moet. Het hoge aantal flexwerkers bij de gemeente Amsterdam is de PvdA Amsterdam namelijk al jaren een doorn in het oog en daarom hebben we meerdere voorstellen ingediend om dit tegen te gaan.

Zo is er eind 2017 een motie van de PvdA Amsterdam en GroenLinks aangenomen om de gemiddelde flexibele schil werknemers binnen de gehele gemeente Amsterdam terug te dringen van 15% naar maximaal 10%. Het percentage flexwerkers bij het CCA is op dit moment 60%. Dat vinden wij als PvdA Amsterdam veel en veel te hoog. Flexwerk brengt onzekerheid met zich mee en de arbeidsvoorwaarden zoals het pensioen zijn slechter dan van medewerkers die in dienst zijn van de gemeente.

Daarnaast hebben wij als PvdA Amsterdam van werknemers gehoord dat het uitzendbureau na 3 x ziekte hun contract niet verlengt. Dat is wat de PvdA betreft echt onbestaanbaar. Carolien de Heer:  “Ziekteverzuim mag nooit een reden tot ontslag zijn. Gelukkig heeft de wethouder vanavond toegezegd dat de aanbestedingsvoorwaarden hierop worden aangepast zodat dit niet meer kan voorkomen. Vooruitlopend daarop is met de uitzendbureaus afgesproken dat zij dit beleid niet voeren als het de gemeente Amsterdam aangaat.”

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen over onze standpunten over goed werk in Amsterdam? Stuur dan een e-mail naar c.de.heer@raad. amsterdam.nl

Waar ben je naar op zoek?