Gemeenteraad treedt op tegen ondermijnende criminaliteit

13 september 2018

Het kan geen Amsterdammer zijn ontgaan. Ook afgelopen zomer stond weer in het teken van panden sluiten, beschietingen en geplaatste handgranaten. Allemaal signalen die één en hetzelfde beeld oproepen: ondermijnende criminaliteit in de stad wordt steeds zichtbaarder, harder en steeds jongere Amsterdammers raken betrokken. Om daar iets aan te doen gaat de gemeenteraad op initiatief van de PvdA op dinsdag 18 september tijdens een speciaal georganiseerde bijeenkomst met deskundigen in gesprek. Initiatiefnemer en fractievoorzitter Sofyan Mbarki: “Wanneer de ondermijnende criminaliteit in Amsterdam meer perspectief gaat bieden aan onze jeugd, maak ik me zorgen om hun toekomst en die van van de stad.”

Drugsvondsten, beschietingen, liquidaties en grote stapels contant geld zijn steeds vaker onderdeel van de Amsterdamse realiteit. Nieuw is dat het steeds vaker jonger criminelen zijn die alsmaar gewelddadiger worden. Het dieptepunt was het afgelopen jaar natuurlijk de schietpartij in een buurthuis waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi, in het bijzijn van jonge kinderen, bruut vermoord werd. Zo wordt de onderwereld in Amsterdam niet alleen steeds harder, maar ook zichtbaarder. Dit wordt allemaal versterkt door investeringen van crimineel geld in ondernemingen en panden in de stad om geld wit te wassen of om te betrekken in criminele activiteiten. Het zijn ontwikkelingen die moet stoppen.

De gemeenteraad organiseert daarom een bijeenkomst om met deskundigen over de nieuwe vormen van ondermijnende criminaliteit in Amsterdam te spreken. Zo hoopt ze te kunnen zien hoe groot de omvang van deze netwerken zijn, welke handelswijzen criminelen hebben maar ook het ogenschijnlijke gemak waarmee ze voet aan de grond krijgen in Amsterdam.

Verschillende deskundigen hebben al aangegeven erbij te zijn. Naast de aanwezigheid van de politie en het Openbaar Ministerie, zijn dit onder andere ombudsman Arre Zuurmond, die in juni van dit jaar nog liet weten dat misdaad in Amsterdam te makkelijk loont. Daarnaast zullen ook Advocaat Max van den Blanken, gespecialiseerd in de georganiseerde criminaliteit en journalist Paul Vugts, die enige tijd zwaarbewaakt werd na concrete dreigingen uit het criminele milieu, aanwezig zijn. Vanuit de wetenschappelijke hoek komt onder andere Yarin Eski, die verbonden is aan de Vrije Universiteit met speciale aandacht voor havencriminaliteit.

De expertmeeting over ondermijnende criminaliteit vindt plaats op dinsdagavond 18 september om 19:30 uur in de commissiezaal in de Stopera. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor publiek.