Door op 11 juni 2015

Geen omstreden uitzendbureaus bij bouw Zuidasdok

Bij de bouw van de Zuidasdok wordt scherp in de gaten gehouden of alle betrokken bouwmedewerkers aan de slag gaan volgens de Nederlandse CAO. Dat heeft de gemeenteraad besloten na een motie van PvdA-raadslid Carolien de Heer. Omdat bij eerdere projecten die CAO soms met de voeten werd getreden, is dit een belangrijk besluit.

Atlanco Rimec
Een reportage van het televisieprogramma Zembla uit mei bood aandacht aan de praktijken van het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec, dat Portugese medewerkers op diverse manieren verschrikkelijk uitbuit. Daaruit bleek ook dat het uitzendbureau betrokken was bij het Noord-Zuidlijn project in Amsterdam. Namens de PvdA stelde raadslid Dennis Boutkan schriftelijke vragen.

PvdA-duo-raadslid Brahim Abid vindt dat we elke kans op dat dat nog eens gebeurt zoveel mogelijk moeten uitsluiten. ‘Als Gemeente Amsterdam moeten wij in staan voor goed werk en fatsoenlijke beloningen. Dat betekent ook dat wij ons verre moeten houden van vreemde Europese constructies waarbij medewerkers uit de bouw voor een schijntje worden uitgebuit. Dat klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het Noord-Zuidlijn project bewijst dat zoiets niet altijd vanzelf gaat’.

Hek van de Zuidas
Vandaag werd in de gemeenteraad ingestemd met start van de bouw van de Zuidasdok. Na een uitgebreide overweging heeft ook de PvdA ingestemd met het vrijmaken van het budget hiervoor. Hierbij werd – behalve de eerdergenoemde motie – tevens ingestemd met de PvdA-motie om in de toekomst het financiële hek van de Zuidas af te halen. Waar nu alle inkomsten van de grondexploitatie op de Zuidas alleen mogen worden geïnvesteerd in de Zuidas zelf, komen deze inkomsten in de toekomst ook vrij om te investeren in de rest van Amsterdam. Daarmee dringt zich een belangrijke bron voor investeringen in de toekomst aan. Voorwaarde is wel dat de investering in Zuidasdok eerst terug wordt verdiend.