27 januari 2012

Gedwongen snoep eten in de obesibus

Als je in een Connexxion-bus je tanden in een appel wilt zetten, krijg je de buschauffeur op je dak. Want dat is verboden. Maar de vette reep uit de aanwezige snoepautomaat mag je wél opeten. Ik verzin dit niet: het staat glashard in de nieuwe regels van Connexxion.

 

Kijk maar:

 

Op die manier neemt Connexxion de keuzevrijheid weg voor mensen die liever iets gezonds eten dan een Twix. Ronduit idioot. Gelukkig vinden organisaties als Rover en Voor Beter OV dat ook.

In een artikel in Het Parool van vrijdag 27 januari verdedigt een woordvoerder van Connexxion het snoepbeleid met de stelling dat je op straat ook overal snoepautomaten tegenkomt. Dat is waar. Maar het is óók waar dat op straat niemand jou verplicht alleen snoep uit die automaten te eten.

Die verplichting legt Connexxion in de bussen wel op. Daarmee ontneemt Connexxion de klanten de vrijheid te mogen kiezen voor gezond eten.

Wij zijn er op tegen dat er snoep en snacks worden verkocht in de obesibus. Dat doen we niet voor niks: de Connexxion-bussen vervoeren in de regio van kinderen van huis naar school en terug. Nog erger is het dat Connexxion daar bovenop nog eens oplegt dat die kinderen alleen de waren uit de snoepautomaat mogen eten.

Dit idee moet wat mij betreft worden teruggedraaid. Dat kan heel simpel: Connexxion moet er gewoon niet aan beginnen.

 

Maarten Poorter
Woordvoerder Kinderwelzijn