Fractievoorzitter Sofyan Mbarki over de strijd tegen racisme

Door Sofyan Mbarki op 5 juni 2020

Beste Amsterdamse leden van de PvdA, beste Amsterdammers,

Afgelopen maandag vond er op de Dam in Amsterdam een grote demonstratie plaats tegen racisme naar aanleiding van de verschrikkelijke moord op George Floyd in de Verenigde Staten. De boodschap die daar werd vertolkt zat diep. Veel mensen hadden – net als ikzelf – de enorme behoefte om samen te komen en hun onvrede te uiten over dit incident dat een gevolg is van een dieper liggend probleem in de wereld. De uiting van de emoties op de Dam was krachtig, maar de opkomst van de demonstratie was gezien de corona-voorschriften te hoog voor de plek waar het plaats vond. Hoe goed iedereen het ook probeerde, 1,5 meter afstand houden van elkaar was op een gegeven moment niet meer mogelijk. Iedereen is het erover eens dat dat anders had gemoeten. Daarom is het goed dat we hier aanstaande woensdag met de burgemeester over in debat gaan. 

Voorop in de strijd tegen racisme
De reden dat er afgelopen maandag zoveel mensen op de Dam stonden, is de afgelopen dagen overschaduwd door andere discussies. Dit terwijl de boodschap die daar verkondigd werd op dit moment enorm hard nodig is. Racisme is namelijk al eeuwen een hardnekkig probleem in de wereld. Zo ook in Nederland en Amsterdam. Duizenden Amsterdammers worden hier op regelmatige basis mee geconfronteerd. Op straat, op school, tijdens het sporten en tijdens de zoektocht naar een huis of baan. Dat mag niet. Dat moeten we bestrijden. Altijd en overal. Niet alleen met woorden, maar ook met (politieke) daden. Wij hopen daarom dat als de politieke conclusies over de vorm van de demonstratie zijn getrokken, we al onze aandacht kunnen gaan richten op die emotionele, maar krachtige boodschap die op de Dam verkondigd werd. Daar is strijd voor nodig en daar blijft strijd voor nodig. De fractie van de PvdA Amsterdam zal in die strijd altijd voorop gaan.

Voor vragen over het bovenstaande of andere zaken ben ik altijd bereikbaar.

Black lives matter.

Sofyan Mbarki
Fractievoorzitter PvdA Amsterdam
s.mbarki@raad.amsterdam.nl

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki

Sofyan Mbarki is fractievoorzitter van de gemeenteraadsfractie van de PvdA, Lid van de Raad van Toezicht van het Regio College, Trainer/Adviseur onder andere in het onderwijs, tevens lid van de  Raad van Advies van de Politieacademie en voormalig teammanager op het Calvijn College. “Als geboren Amsterdammer zet ik mij in voor een stad waar iedereen

Meer over Sofyan Mbarki