Door Dennis Boutkan op 26 februari 2017

Flexverslaving Amsterdam loopt spuigaten uit

De gemeente Amsterdam is absoluut geen goed voorbeeld als het gaat om goed werkgeverschap. Een fixatie op rendement en flexibiliteit gaat ten koste van de medewerkers. De PvdA Amsterdam schrikt opnieuw van de omstandigheden rondom flexwerk bij de gemeente, dit keer bij de Stadsloketten. Dit zijn de loketten waar Amsterdammers terecht kunnen voor paspoort, rijbewijs, vergunningen en informatie over werk en uitkering. Medewerkers laten zien dat de gemeente nog altijd kampt met een flexverslaving.

Uit gesprekken met medewerkers blijkt dat van alles wordt beloofd over het krijgen van meer uren en loopbaankansen, maar dat dit door de gemeente nog niet wordt waargemaakt. Het lijkt er nu vooral op dat de gemeente kiest voor maximale flexibiliteit ten koste van medewerkers. Medewerkers geven aan dat er geen beleid is om medewerkers voldoende uren te laten werken zodat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als dit klopt is dat een zeer slechte zaak. Daarom hebben we een aantal dringende vragen aan verantwoordelijk D66-wethouder Choho (Dienstverlening).

Dat het flexwerk bij de gemeente Amsterdam de spuigaten uitloopt is al langer bekend. Zo bracht de FNV al een zwartboek hierover uit. Maar liefst 1 op de 5 medewerkers van de gemeente zit in een flexconstructie.  Daarmee lijdt Amsterdam aan een ongezonde flexverslaving. Het College van VVD, D66 en SP beloofde beterschap. De situatie bij  de Amsterdamse Stadsloketten laat dit nog helemaal niet zien.  Dat is ontzettend vervelend voor de medewerkers en stelt ons absoluut niet gerust.

Onlangs bleek uit het WRR rapport ‘Voor de Zekerheid’ wat de gevolgen zijn van flexwerk voor medewerkers en organisaties. Een flexcontract werkt verlammend en leidt tot bestaansonzekerheid, concludeerde de WRR.

PvdA-woordvoerder Werk & Inkomen Dennis Boutkan: ‘Tijdelijke contracten zijn slecht voor de mentale gezondheid van medewerkers. Medewerkers hebben veel liever een vast contract als volwaardig medewerker van Amsterdam. Dat niet krijgen tast je waardigheid aan’

De PvdA wil zo snel mogelijk opheldering over de gang van zaken bij de stadsloketten.

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. “Amsterdam, zinderende stad

Meer over Dennis Boutkan