10 mei 2017

Extra sociale huur in nieuwbouwwijk Amstelkwartier

Op voorstel van PvdA, SP en Groenlinks komen er meer sociale huurwoningen in het tweede deel van het Amstelkwartier, de nieuwbouwwijk ten westen van de Spaklerweg.

In het tweede deel van het Amstelkwartier worden de komende jaren 800 huizen gebouwd. Het oorspronkelijke voorstel wil daarvan 30% sociale huur, 40% middensegment en 30% dure woningen maken.PvdA, SP en GroenLinks willen een kwart van de dure huurwoningen verplaatsen naar het sociale segment, waardoor de verdeling verandert naar 40% sociaal, 40 % middensegment en 20% dure woningen.

Raadslid Carolien de Heer: ‘Amsterdam heeft een enorm tekort aan betaalbare woningen. Steeds meer huizen zijn alleen nog maar voor de allerrijksten. Ik ben blij dat we bij deze nieuwbouw echt een fors aantal nieuwe betaalbare woningen aan de stad toevoegen. Dat past bij de gemengde stad waar ook plek is voor mensen die niet de hoofdprijs verdienen.’

SP-raadslid Tiers Bakker: “Dure huizen zijn er al genoeg in Amsterdam, terwijl de wachtlijsten voor sociale huurwoningen uit de klauwen lopen. Dan is het goed dat we hier juist een tegengestelde beweging maken: meer sociaal ten koste van dure woningen. Dat sluit veel meer aan bij de behoeftes in de stad.”

GroenLinks-raadslid  Zeeger Ernsting: Door het verschuiven van woningen uit het topsegment naar de sociale sector kunnen er ook méér woningen worden gebouwd. En dat is waar Amsterdam behoefte aan heeft: meer betaalbare woningen.”

Een voorstel van de PvdA om middenhuur voor altijd middenhuur te houden, kreeg alleen de steun van GroenLinks.  De Heer: ‘Ook over 25, 5o en 100 jaar heeft Amsterdam middenhuur nodig. Dus moet je bij nieuwe middenhuur vastleggen dat dit voor altijd blijft, anders verandert het ooit zeker weten in peperdure huur. Elke partij die hier tegen is, bewijst de middenhuur een slechte dienst.’