Expertmeeting Alternatieve Aanpak Airbnb

5 februari 2020

Het gedwongen huwelijk tussen Amsterdam en platformen als AirBnB heeft zijn langste tijd gehad. Ondanks pogingen om de explosieve groei aan vakantieverhuur via dit platform in Amsterdam in te perken, is de grip eerder af- dan toegenomen. Airbnb houdt zich niet aan wet- en regelgeving, houdt belangrijke informatie voor zichzelf en gesprekken tussen de stad en het platform vinden niet meer plaats. 

Amsterdammers zijn ondertussen het kind van de rekening. Door de aanwezigheid van naar schatting 25.000 Airbnb adressen in de stad staat de leefbaarheid in verschillende buurten onder druk, stijgen de huizenprijzen en is de ziel van de stad veranderd.

De recente uitspraak van de Raad van State over een verplichte vergunning lijkt hier verandering in te kunnen brengen. Het lijkt een uitgesproken moment om de negatieve invloed van een platform als Airbnb op Amsterdam terug te dringen. Daarom vindt er dinsdag 11 februari 2020op initiatief van de PvdA Amsterdam en met brede steun van andere partijen, een hoorzitting plaats. De Amsterdamse gemeenteraad gaat met experts uit verschillende werkgebieden in gesprek over een Alternatieve aanpak Airbnb.

De volgende experts zijn aanwezig.

Prof. Dr. Koen Frenken

Werkt voor de Universiteit Utrecht aan onderzoek in de hoek van innovatie, economische geografie, platform economie en innovatie beleid.

Marleen Stikker

Internetpionier en directeur van Waag, een onderzoeksinstituut voor kunst, technologie en samenleving.

Jeroen Oskam

Directeur Hospitality Research Centre van de Haagse Hotelschool en Airbnb onderzoeker.

Jurriaan Kooij

Rekenkamer Metropoolregio Amsterdam. Projectleider onderzoek Airbnb handhaving

Arthur van der Wees

Managing director en oprichter van Arthurs Legal. Strategisch juridisch advies in o.a. de digitale en technologische hoek.

Aanwezig zijn?
De expertmeeting vindt op dinsdag 11 februari vanaf 19:30 uur plaats in De Raadzaal en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Pers
Bent u journalist en heeft u vragen over de inhoud en/of insteek van de expertmeeting? Neem dan contact op met Tijmen Hendriksen, woordvoerder van de Amsterdamse gemeenteraadsfractie van de PvdA.