10 december 2018

Etnisch profileren splijt de verbonden samenleving die ik voor ogen heb

Door: Sofyan Mbarki

De documentaire Verdacht die vanavond op NPO 2 is uitgezonden, brengt dusdanig gemengde gevoelens in mij naar boven dat ik het even van mij af wil schrijven. Aan de ene kant ben ik natuurlijk droevig gestemd over de schrijnende situaties die plaatsvinden in een op het oog ontwikkeld land als Nederland. Etnisch profileren door bijvoorbeeld politieagenten splijt de verbonden samenleving die ik voor ogen heb. Ik wil dat mijn kinderen in een land opgroeien waar het niet uitmaakt wat je huidskleur of achternaam is voor de kansen die je krijgt. Etnisch profileren door politieagenten is een gif. En een gif moet bestreden worden met alle middelen die wij hebben.

Daarom voelde ik ook een soort van hoop toen ik zojuist de televisie uitzette. Natuurlijk niet door al het schrijnende wat ik gezien heb, maar wel door het feit dat aan Nederland getoond is dat het plaatsvindt. Nog te vaak hoor ik namelijk dat discriminatie in Nederland niet bestaat. “Als je ons vergelijkt met Amerika, valt het hier wel mee,” lees en hoor ik vaak. Maar nee, het valt niet mee. Discriminatie vindt plaats. In Nederland. En niet alleen door politieagenten. En door het te laten zien, raakt men bewust van het gif. En bewustwording is de eerste stap naar bestrijding.

Ook hield ik gemengde gevoelens over aan de documentaire omdat het gevaar voor generalisatie op de loer ligt. Het is daarom ook bewust dat ik in deze blog over politieagenten spreek. Als ik het generaliseer en over etnisch profileren door de politie zou spreken, zou ik namelijk ontzettend veel agenten pijn doen. Agenten die iedere dag op onze straat voor onze veiligheid zorgen. Agenten die rust bewaren in buurten als er vervelende situaties dreigen te ontstaan. En ja, ook agenten die af en toe in een split-second moeilijke beslissingen moeten nemen die ook verkeerd uit kunnen pakken.

De documentaire die ik gezien heb, motiveert mij ook. Ik zal er dag in dag uit vanuit de Amsterdamse politiek samen met mijn eigen én andere fracties alles aan doen om het etnisch profileren door politieagenten te stoppen. Ik zal iedere mogelijkheid om het Amsterdamse politiekorps diverser te maken aangrijpen. Ook volg ik met belangstelling de resultaten van de app, die mede op ons initiatief is geïntroduceerd bij de Amsterdamse politie na ons verzoek om de invoering van stopformulieren.

Ook kijk ik met veel belangstelling naar de eerste bevindingen van een speciaal ingestelde commissie die we hebben ingesteld in Amsterdam onder voorzitterschap van Lilian Goncalves-Ho Kang You, voormalig staatsraad, die meer meetbare afspraken gaan bedenken waarmee de politie kan aantonen dat etnisch profileren vermindert.

Verder ga ik graag in gesprek met alle Amsterdammers die ideeën hebben over hoe we in Amsterdam etnisch profileren kunnen stoppen. Het past namelijk niet bij de rechtvaardige stad die wij willen zijn en bij de stad waar mijn kinderen opgroeien.