18 december 2020

Egbert de Vries (51) nieuwe wethouder mobiliteit, luchtkwaliteit en water

De gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam draagt Egbert de Vries voor als nieuwe wethouder mobiliteit, luchtkwaliteit en water. Hiermee is de 51-jarige Amsterdammer de beoogd opvolger van Sharon Dijksma, die afgelopen woensdag geïnstalleerd werd als burgemeester van Utrecht. De ruime bestuurlijke ervaring die De Vries naast zijn liefde voor de stad met zich meedraagt, gaf voor de fractie de doorslag: “Egbert is een echte sociaaldemocraat die Amsterdam goed kent. We halen een stabiele, ervaren bestuurder in huis die in deze moeilijke tijden meteen aan de slag kan,” aldus Hendrik-Jan Biemond, die als vicevoorzitter van de gemeenteraadsfractie het sollicitatieproces leidde.

De gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam zal De Vries in de raadsvergadering van 20 januari 2021 voordragen aan de gemeenteraad, waar vervolgens over zijn voordracht wordt gestemd. De in de Diamantbuurt wonende De Vries is vereerd met de voordracht en kijkt er enorm naar uit om zich vanuit deze functie voor de stad in te gaan zetten: “Ik ga graag aan de slag om deze stad beter bereikbaarder te maken voor alle verkeersdeelnemers. De verkeersveiligheid heeft daarin mijn bijzondere aandacht. Daarnaast zie ik het als een grote en belangrijke opdracht om de kades en bruggen in de stad goed te onderhouden. Op dat erfgoed moeten we zuinig zijn.” 

“Ik zie het als een grote en belangrijke opdracht om de kades en bruggen in de stad goed te onderhouden. Op dat erfgoed moeten we zuinig zijn.”

Om deze doelstellingen om te zetten in concreet beleid in de stad, kan De Vries gebruik maken van zijn ruime bestuurlijke ervaring die hij heeft opgedaan in zowel het maatschappelijke- als publieke veld. 

Op dit moment is de oorspronkelijk uit het onderwijs afkomstige De Vries werkzaam als directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en lid van het Algemeen Bestuur van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daarvoor was hij o.a stadsdeelvoorzitter van het stadsdeel Oud-Zuid (2006-2010) en vicevoorzitter van het stadsdeel Zuid (2010-2014). Van 1998 tot 2002 was hij namens de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad: “In alle jaren dat ik voor de stad bestuurlijk actief was, heb ik dat gedaan vanuit een sociaaldemocratisch hart. Goed contact met burgers en organisaties in de stad heeft voor mij daarin altijd op één gestaan. Ik kijk ernaar uit om met hen, maar zeker ook met mijn collega’s in het bestuur en met de gemeenteraad voort te gaan bouwen aan deze stad die ons zo lief is.”

“Goed contact met burgers en organisaties in de stad heeft voor mij altijd op één gestaan.”

Op dinsdag 12 januari 2020 zal Egbert de Vries op een digitale ALV worden voorgesteld aan de leden van de PvdA Amsterdam. Voorzitter Toon Geenen kijkt hiernaar uit: “Egbert is niet alleen een kundig bestuurder en op en top sociaaldemocraat, maar ook iemand die al decennia actief is binnen de PvdA Amsterdam. Op de ALV hebben onze leden de mogelijkheid met Egbert in gesprek te gaan over zijn motivatie en plannen en hem ook met ideeën te voeden.”

Doe met ons mee!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.