Deze week: PvdA Amsterdam #Buurtbivak in West!

23 september 2019

De PvdA Amsterdam ging weer op Buurtbivak! De hele week leerden wij het stadsdeel Amsterdam-West nog beter kennen! Er stonden een aantal leuke activiteiten op de agenda, van bezoekjes aan organisaties tot aan wandelingen in het bruisende stadsdeel.

Maandag 23 september: 14:00 uur: werken aan de weg met raadslid Dennis Boutkan. Gedurende heel het jaar wordt er op tientallen plekken in Amsterdam aan de weg of aan de tramrails gewerkt. Ons raadslid Dennis Boutkan gaat maandagmiddag meehelpen op de Postjesweg en tegelijkertijd ondergaan wat er goed gaat en wat er beter kan wat betreft de veiligheid van de werknemers en het omleiden van het verkeer.


Op Dinsdag 24 september lieten onze raadsleden Nenita La Rose en Carolien de Heer zich rondleiden door de prachtige Bellamybuurt in Amsterdam. Tevens gingen zij tijdens de rondleiding én tijdens de borrel na afloop in gesprek met betrokken bewoners over fijn leven in Amsterdam.

Woensdag 25 september: 14:30-17:00: Bezoek WG-kunst en Wandeling WG-terrein
Afspreeklocatie: Bastiaansestraat 28. We sluiten rond 17:00 af in WG-cafe.

Donderdag 26 september: Vanaf 15:00 ontmoeting Bredeschool Kinkerbuurt en optreden van een klas, met raadscommissielid Zora Duvnjak.
Afspreeklocatie: Eerste Helmerstraat 106 (Huiskamer Jeltje)

Donderdag 26 september: vanaf 20:00 presentatie en debat over de plannen rond het Ketelhuis WG in het kader van de energietransitie. Met gemeenteraadslid Hendrik-Jan Biemond en Rolf Steenwinkel en Bouwe Olij, beiden van Energie Amsterdam.
Afspreeklocatie: Eerste Helmerstraat 106 (Huiskamer Jeltje)

Vrijdag 27 september: 10:30-11:30 (o.v.) bezoek verpleeghuis de Klinker (koekjes uitdelen en praten met de bewoners)
Afspreeklocatie: Borgerstraat 45

Vrijdag 27 september: vanaf 20:30 woondebat (tussen 20:00-20:30 is de ALV van de PvdA Amsterdam-West), met onder andere fractievoorzitter in de gemeenteraad Sofyan Mbarki en Tom Leenders, duo-raadslid Wonen.
Afspreeklocatie: Eerste Helmerstraat 106 (Huiskamer Jeltje)

Op vrijdagavond werd de buurtbivak afgesloten met een boeiend debat over wonen. De ingewikkelde problematiek van explosief stijgende huren en koopprijzen stond centraal. Afdelingsvoorzitter Hans Weevers interviewde Fred van der Vlist van Spreekuur Wonen, een organisatie die zich hard maakt voor de belangen van huurders. Hierbij kwamen o.a. het puntensysteem om huurprijzen te berekenen aan de orde, de schroom die huurders kunnen voelen om problemen bij hun verhuurder aan te pakken, en de positie van de woningcorporaties. Interessante vragen werden besproken, zoals: moet de WOZ-waarde worden losgekoppeld van de berekening van het aantal punten? Of: moet de verhuurdersheffing verdwijnen om corporaties meer armslag te geven om nieuwe woningen te bouwen? Tom Leenders, duo-raadslid die zich met wonen bezighoudt, betoonde zich een voorstander van dit laatste. Hij werkt samen met de vier grote gemeenten om bij het Kabinet meer begrip te vragen voor de unieke positie van grote steden. Sofyan Mbarki, fractievoorzitter in de gemeenteraad, vertelde over de gesprekken die het gemeentebestuur voert met de woningbouwcorporaties. De ongeveer 25 aanwezigen stelden veel vragen, onder andere over het risico dat de stijgende prijzen in Amsterdam ertoe leiden dat jongeren en jonge gezinnen de stad verlaten. Complexe problematiek, met een belangrijke sociaaldemocratische agenda, en een waardige afsluiting van de buurtbivak in West!