Door Dennis Boutkan op 16 december 2016

Dennis blogt: geef langdurige flexwerkers een fatsoenlijk contract!

Pas was ik uitgenodigd bij een bijeenkomst van de FNV om te spreken over flexwerk bij de gemeente Amsterdam. (Zie video). Ik sprak met 3 flexwerkers die al meer dan 10 jaar (!) als uitzendkracht aan het werk zijn bij de reiniging. Ga er maar aan staan. Geen werkzekerheid. Slechtere arbeidsvoorwaarden. Gezien worden als tweederangs medewerker. Het komt dus voor dat uitzendkrachten meer dan 10 jaar als uitzendkracht voor de stad werken. Ongelooflijk. Amsterdam is het aan zijn stand verplicht de beste werkgever in de regio te worden.

De PvdA wil dan ook dat het aantal flexwerkers bij de gemeente Amsterdam drastisch naar beneden gaat. Op dit moment zit 1:5 ambtenaren gevangen in een flexconstructie. Sinds dit voorjaar strijden we al voor meer werkzekerheid voor flexwerkers.

Op initiatief van PvdA en GroenLinks heeft het college een eerste schetsplan gemaakt om het aantal flexwerkers terug te dringen. Wij willen meer werkzekerheid, gelijke arbeidsvoorwaarden. En structureel werk moet omgezet worden naar een vast contract. Onlangs publiceerde FNV nog een Zwartboek Flexwerk met schrijnende situaties. Ook het Parool en Binnenlands Bestuur schreven hierover.

De eerste contouren van het College plan zijn nog vaag, maar het lijkt de goede kant op te gaan. Voor 1 mei 2017 is het plan uitgewerkt en verwachten we meer werkzekerheid voor al die flexwerkers.Verder heeft de PvdA verschillende berichten gekregen van flexwerkers die zich geïntimideerd voelen. Blijkbaar wordt bij al te mondige flexwerkers het contract niet verlengd. Wat mij betreft onacceptabel. VVD wethouder Litjens (P&O) heeft beloofd snel met een brief te komen om deze zaak op te lossen.

Goed werkgeverschap moet leidend worden!

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan

Dennis Boutkan is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Dat combineert hij met zijn werk als arbeidspsycholoog bij zijn eigen bedrijf Upstream Consulting, waarmee hij zowel in de publieke, als private sector werkzaam is. Daarnaast is hij maatschappelijk zeer actief. Zo was hij tussen 2006 en 2012 voorzitter van het COC Amsterdam. Dennis is woordvoerder

Meer over Dennis Boutkan