Door Tom Leenders op 24 april 2020

De waarde van lokale politiek voor betaalbaar wonen

Door: Tom Leenders

De Amsterdamse gemeenteraad beslist over veel zaken in de stad. Een deel daarvan zie je weleens voorbijkomen in de media. Dit zijn vaak grote besluiten over het autoluw maken van de stad, de aanpak van het lerarentekort of hoe en hoe snel we als stad van het gas afgaan.

Maar de gemeenteraad is meer. De gemeenteraad beslist ook over het wel en wee bij jou in de straat, het leven om de hoek. Kleine besluiten in de raad, met grote invloed op het leven in de buurt. Ook in deze tijden van de #coronacrisis. Om jullie daar een beeld bij te geven, neem ik jullie graag mee in een zaak waar ik laatst aandacht voor vroeg.

Als je wel eens op het terras hebt gezeten bij Brouwerij het IJ (voordat Corona roet in het eten gooide) ken je het Zeeburgerpad. Een lange straat die begint bij de molen van Brouwerij het IJ en doorloopt tot aan Cruquiuseiland. Een straat met ook veel bedrijfjes, loodsen en af en toe een plukje niks. Ook liggen er woonboten. Al sinds 2010 bestaat het plan om van het Zeeburgerpad een woon-werk gebied te maken. Er kunnen zo’n 215 woningen gerealiseerd worden. Het is zo’n plek in de stad waar er meer van zijn. Binnenstedelijk verdichten, noemen experts dat. Je lost er de woningnood niet direct mee op, maar je kunt toch mooi wat betaalbare woningen met een normaal aantal vierkante meters realiseren. Althans dat zou je denken. Want hier leek dat de schoen te wringen.

“Maar Amsterdam bouwt toch altijd met de intentie 40% sociaal, 40% middeldure woningen en 20% vrije sector?” Hoor ik je al denken. Dat klopt. Maar volgens de eisen in het huidige Stedenbouwkundig Programma geldt die verdeling alleen voor kavels waarbij minimaal tien woningen worden gebouwd. En nu komt het: bij het Zeeburgerpad gaat het om 215 woningen, maar het is een optelsom van verschillende kleine kavels, waarbij die tien woningen vaak niet gehaald worden. Kortom: ik kwam erachter dat het risico bestond dat er op het Zeeburgerpad straks vooral dure woningen worden gerealiseerd. Onacceptabel wat mij betreft. En het is ook niet wat de buurt wil. 

Daarom heb ik dit probleem samen met collega Carolien de Heer de afgelopen weken bij wethouder Van Doorninck (Ruimtelijke Ordening, GroenLinks) aangekaart. Hierop heeft de wethouder uiteindelijk aangegeven dit te onderschrijven en toegezegd hiermee aan de slag te gaan en ons van de stappen die zij neemt op de hoogte te houden. Daar ben ik erg blij mee.

Hopelijk leidt dit er toe dat, als we over een tijdje weer een biertje kunnen drinken op het terras bij de molen, we kunnen uitkijken op de bouw van veel betaalbare woningen aan het Zeeburgerpad in Amsterdam. Dat verdienen Amsterdammers.

Heb je naar aanleiding van dit stuk vragen aan mij over lokale politiek of mijn strijd voor betaalbaar wonen? Schroom dan niet om een berichtje te sturen.

Tom Leenders
Duoraadslid PvdA Amsterdam
Bouwen, wonen en ruimtelijke ordening
t.leenders@raad.amsterdam.nl

Tom Leenders

Tom Leenders

Tom Leenders is duoraadslid bij de fractie van de PvdA Amsterdam met als belangrijkste portefeuilles Wonen & Bouwen, Ruimtelijke Ordening en de Digitale Stad.

Meer over Tom Leenders