1 juli 2018

De PvdA Amsterdam herdenkt en viert Keti Koti

Keti Koti betekent letterlijk verbroken ketenen. En de ketenen werden verbroken op 1 juli 1863 door Koning Willem de derde, die de slavernij afschafte in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Op die dag verkregen alle slaven of tot slaafgemaakten, zwarte-Afrikanen, hun voorwaardelijke vrijheid. Het was inderdaad een voorwaardelijke vrijheid, omdat zij nog 10 jaren door moesten werken.

Op zondag 1 juli 2018 was het 155 jaar geleden, feitelijk 145 jaar, dat men in Suriname en de Nederlandse Antillen de afschaffing van de slavernij herdenkt en viert. Tegenwoordig wordt het ook in het moederland herdacht en gevierd, door de komst van de afstammelingen van de tot slaafgemaakten naar Nederland.

Tijdens de herdenking en viering op zondag 1 juli bij het nationaal monument in het Oosterpark, was de PvdA Amsterdam, onze partijafdeling, aanwezig om een krans te leggen. De krans werd gelegd door Herman Wiersema (voorzitter PvdA Amsterdam), Dennis Boutkan (gemeenteraadslid Amsterdam), Stephano Stoffel (secretaris PvdA Amsterdam Zuidoost) en Marion Ubbergen.(bestuurslid PvdA Amsterdam). De partij had ook nog een stand, waar toch wat bezoekers langs zijn geweest voor informatie, discussie en ook om de politieke barometer te checken.

Het was een waardige herdenking en viering, waarbij vooral de afstammelingen van de tot slaafgemaakten in hun traditionele klederdrachten (koto of panjie) rondliepen, zoals het in die tijd werd gedragen.

De PvdA Amsterdam heeft de partij op een waardige wijze vertegenwoordigd, om een niet zo fraaie historie te herdenken en vieren.