Door Carolien de Heer op 23 oktober 2014

De Heer: ‘Laat de Schiphol-beveiligers niet in de steek’

Tijdens Schipholeen werkbezoek aan beveiligers van Schiphol deze zomer ben ik geschrokken van de slechte werkomstandigheden die ik daar aantrof. Meerdere keren heb ik als raadslid aangedrongen dat de gemeente hier werk van moet maken, maar het college weigert enige welwillendheid. Ik heb schriftelijke vragen gesteld, een debat gevoerd en nogmaals vragen gesteld. Maar de wethouder herhaalt het mantra van Schiphol: ‘Wij vinden de werkomstandigheden van beveiligers heel belangrijk, vanaf volgend jaar wordt het beter’. Maar wie maakt zich druk om de werkomstandigheden op dít moment? En op basis van wat kunnen de beveiligers gerust zijn dat het ‘beter wordt’?

Onderdeel van de verantwoordelijkheden van de beveiligers is het controleren van koffers en fouilleren van mensen. Dat is belangrijk werk! Zo belangrijk dat ik, en waarschijnlijk iedereen met mij, hoop dat zij dit geconcentreerd doen. Maar wie kan zich nog concentreren na drieënhalf uur turen naar een beeldscherm? Helaas gebeurt dat nu regelmatig. Daarom is het belangrijk dat er normen zijn voor zogenoemde statijden, oftewel: de tijden dat beveiligers op een plek staan of zitten. In 2009 heeft het gerenommeerde onderzoeksinstituut TNO daarom op verzoek van beveiligingswerkgevers en -nemers deze normen ontwikkelt. Hartstikke mooi zou je zeggen.

Ook minister Asscher vindt dat, blijkt uit antwoorden op vragen uit de Tweede Kamer. Hij zegt: ‘TNO heeft maatwerk geleverd voor de beveiligers van Schiphol door normen en richtlijnen te ontwikkelen die specifiek zijn toegesneden op hun situatie. Het naleven van de door TNO ontwikkelde richtlijnen en normen zal dan ook zeker naar verwachting bijdragen aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van de beveiligers’. Ik ben dat helemaal met hem eens. Echter, tot op heden zijn deze normen niet ingevoerd.

Dus ik roep de beveiligingsbedrijven als werkgevers, Schiphol als opdrachtgever en de wethouder en minister als aandeelhouders op om nu eindelijk eens te zorgen dat die TNO normen worden ingevoerd en te laten zien dat ze het menens is als het gaat om goede werkomstandigheden van beveiligers!

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is lid van de gemeenteraadsfractie van de PvdA Amsterdam. Studeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker. Inmiddels is zij werkzaam als beleidsadviseur bij de CNV Vakcentrale.

Meer over Carolien de Heer