31 maart 2015

De Heer: kijk niet weg bij Schipholbeveiligers

Raadslid Carolien de Heer heeft vandaag in schriftelijke vragen aan de wethouder aandacht gevraagd voor de werkomstandigheden van beveiligingspersoneel op Schiphol. Ondanks toezeggingen van de wethouder dat de werkdruk op het personeel zou gaan afnemen, krijgt De Heer meerdere signalen dat deze eerder toeneemt. In haar vragen roept zij wethouder Ollongren op om tijdens de aandeelhoudersvergadering Schiphol op 8 april dit onderwerp aan de kaak te stellen.

In de zomer en het najaar van 2014 vroeg De Heer meerdere malen aandacht voor de werkomstandigheden van het beveiligingspersoneel op Schiphol. De Heer: ‘Ik vind het heel vervelend om nu signalen binnen te krijgen dat het toch weer de verkeerde kant op gaat. Deze medewerkers hebben recht op fatsoenlijke werkomstandigheden. Bovendien zijn we er allemaal bij gebaat als de beveiliging op Schiphol goed functioneert’.

Afgelopen 18 maart gaven medewerkers van het beveiligingsbedrijf Isec een statement af aan hun werkgever, waarbij ze melding maakten van te lange statijden, te korte pauzes en te hoge werkdruk. Ondanks herhaalde verzoeken werd hier door hun werkgever niets aan gedaan.

Op dit moment loopt een nieuwe aanbesteding voor de beveiliging van Schiphol, waarbij de intentie is om 20% minder beveiligingspersoneel aan het werk te hebben. Tegelijkertijd geeft Schiphol aan luchtvaartmaatschappijen aan dat ze verscherpte controles wil gaan uitvoeren. De Heer: ‘Als ik zulk soort berichten lees, word ik nogal sceptisch over de verbetering van de werkomstandigheden van het personeel’.

Lees de schriftelijke vragen van De Heer hier.