Door Marjolein Moorman op 11 december 2015

Column Marjolein Moorman: Zoeken naar miljoenen

De gemeente is 55 miljoen kwijt. Ze heeft hier de afgelopen 18 maanden naar gezocht, maar het niet kunnen vinden.

Het geld is zoekgeraakt in een complexe boekhoudkundige operatie. Doordat de stadsdelen bestuurscommissies werden, er gelijktijdig werd gereorganiseerd en óók nog het financieel systeem werd aangepast, moest meer dan een miljard worden verschoven in de boeken.

Een beetje veel tegelijk zou je denken. En misschien moet je dan eerst even pas op de plaats maken en goed nadenken wat de risico’s zijn. Maar het college wilde vooruit en begon daarom met frisse moed te schuiven met budgetten op basis van een ‘ondoorzichtige financiële administratie’

En nu is dus 55 miljoen zoek. Men kan het niet vinden in de boeken. Het is verstopt, of het staat helemaal niet daar waar men denkt dat het staat, omdat het helemaal niet hoort, waar men denkt dat het hoort, omdat het helemaal niet bedoeld is waarvoor men denkt dat het bedoeld is, omdat men werkt met prognoses in plaats van reële budgetten.

Hoe dan ook is er 55 miljoen kwijt en is het grote woordenspel begonnen. Want als er een probleem is, kan je dat maar het beste herdefiniëren: Het financiële probleem wordt tot ‘administratief’ probleem gemaakt; Het geld is niet weg, maar moet nog worden ‘ontvlochten’; En er moet straks niet extra worden bezuinigd, maar worden ‘versleuteld’.

Fraai woordgegoochel, maar het verandert hooguit de perceptie, niet de realiteit. De gemeente is 55 miljoen kwijt.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Wethouder Marjolein Moorman heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Schuldhulpverlening. Hiervoor was ze fractievoorzitter en Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. Kijk ook eens op www.marjoleinmoorman.nl “Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de

Meer over Marjolein Moorman