13 februari 2005

College duikt in juridische kosten na vragen PvdA

Eind augustus 2004 stelde PvdA-raadslid Thijs Reuten vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders over de kosten van juridische procedures die gevoerd door of namens de gemeente. Op 2 februari 2005 kwamen de uitgebreide antwoorden.

Uit de antwoorden blijkt in ieder geval dat ook het college het vreemd vindt dat er geen algemeen inzicht is in de kosten die gemoeid zijn met juridische procedures. Toegezegd wordt dat het naar aanleiding van de vragen ingestelde onderzoek iedere twee jaar herhaald zal worden.

Thijs Reuten: ‘Dat is een eerste resultaat van de vragen en het door het college gestarte onderzoek. Zo kun je op een gegeven moment ook vergelijken ten opzichte van andere jaren’. Maar de PvdA is nog niet tevreden: ‘Het college geeft zelf in het uitgebreide overzicht bij de antwoorden aan dat er nog veel gaten in de gegevens zitten. We weten dus nog niet alles en we verwachten wel op korte termijn een zo volledig mogelijk schema van de burgemeester. Ook moeten er natuurlijk nog conclusies worden getrokken uit de onderzoeken, vooral ook over de kwaliteit van de geleverde juridische adviezen en -dienstverlening. Kan het misschien efficiënter en is het niet vreemd dat de mensen die baat hebben bij het voeren van procedures in veel gevallen ook adviseren over nut en noodzaak van het doorzetten van een juridische procedure of het in beroep gaan tegen een uitspraak van de rechter?’.

Reuten is zeer verbaasd over de alinea die gewijd wordt aan het GVB. Het college schrijft de gemeenteraad dat het GVB ‘Vanwege de interne verzelfstandiging (…) van mening (is) dat het geen informatie hoeft te verstrekken’. Reuten noemt dit ‘verbijsterend’. ‘Zolang het GVB 100% eigendom is van de gemeente Amsterdam moeten dit soort gegevens toch gewoon verstrekt worden. Ik vind het merkwaardig dat het college genoegen neemt met zo’n antwoord van het GVB, dit meldt aan de gemeenteraad en de zaak gewoon laat lopen. Daar kom ik zeker binnenkort op terug’.

Aangezien de antwoorden ter kennisname naar de commissie Algemene Zaken zijn gestuurd is de verwachting dat in één van de volgende vergaderingen van die commissie de kosten van juridische procedures op de agenda zullen staan.

Links:

De antwoorden en de bijlage bij de antwoorden (2 documenten in Word, zie hieronder)

De vragen van 30 augustus 2004: http://www.amsterdam.pvda.nl/nieuwsbericht/1165

Lees ook het artikel in Het Parool van 2 februari 2005: http://www.parool.nl/nieuws/2005/FEB/02/ams1.html