Door op 24 mei 2016

Het college van Amsterdam moet afkicken van een flexverslaving

In de afgelopen Commissie Financiën bespraken we de een brief van Personeel & Organisatie wethouder Litjens (VVD) over flexwerkers. De brief roept veel vragen op. Zo blijkt bijvoorbeeld dat 1:5 ambtenaren een flexcontract heeft. Onder de flexwerkers bij de gemeente heerst de laatste tijd veel onrust, omdat sommigen jarenlang worden ingehuurd. Het college lijkt verslaafd aan externe inhuur en moet nodig van haar flex-verslaving worden afgeholpen.

Teveel flexwerkers is niet gezond voor medewerkers noch voor de organisatie. Onlangs bleek uit onderzoek van de CBS en TNO dat flexwerkers een hoger risico hebben op burnout. En als flexwerkers zelf mogen kiezen, kiest 4 van de 5 voor een vast contract. Dit betekent dus dat het beeld dat flexwerkers zelf voor een flexibel contract kiezen helemaal niet klopt.

De PvdA Amsterdam vindt dat een omvang van 20% flexwerkers exorbitant veel is. De FNV pleit voor een omvang van 10%. De flexcontracten zijn in het leven geroepen om ‘piekbelasting’ op te vangen. Echter, sommige mensen werken reeds jarenlang op flexcontracten of viauitzendbureaus worden ingehuurd. Dan kan je moeilijk spreken over piekbelasting. Ook willen we meer duidelijkheid op welke afdelingen de meeste flexwerkers worden ingehuurd.
Wethouder Litjens wil de Raad tegemoet komen door met de flexwerkers in gesprek te gaan en samen met de gemeenteraad nieuwe kaders te schetsen voor flex-beleid. Wij vinden dat de flexibele schil van uitzendkrachten moet worden teruggedrongen en dat veel eerder overgestapt moet worden op het aanbieden van een vast of tijdelijk contract waarbij medewerkers in dienst komen van de gemeente. Dat is eerlijker en gelijkwaardiger voor de medewerkers die zich hard inzetten voor de stad.