17 januari 2018

Buurtbivak Oost #1: falafel in de Javastraat

Een glimlach op het gezicht van Marjolein Moorman, een bezielende rondleiding van Najah Aouaki en de ‘beste falafel van Amsterdam’: de PvdA buurtbivak Oost is begonnen! Genoeg reden voor een glimlach toch?

We worden door Najah ontvangen in Tigris & Eufraat. De strakblauwe luifel van het tentje verklapt al dat hier ‘delicatessen’ te halen zijn en de nieuwsgierigheid daarnaar wordt alleen maar groter als je een stap binnenzet. Grote vitrines gevuld met producten uit het Midden-Oosten en de geur van verse falafel en huisgemaakte humus zorgen voor een heerlijke ontvangst.

Javakwartier

Terwijl we een falafel proeven, vertelt Najah dat deze onderneming deel uitmaakt van haar project ‘Javakwartier’. Als urban strategist zorgt ze met dat project ervoor dat de komst van nieuwe bewoners niet ten koste gaat van de lokale winkeliers. Sinds 2014 is de wijk met veel nieuwe en jonge bewoners namelijk zo snel aan het veranderen dat de vrees ontstond dat de identiteit van het Javakwartier onder druk kwam te staan. De missie: het behouden van het diverse en lokale karakter (van het Pakistaanse Saeed’s Curry House tot de Turkse slagerij) én het verwelkomen van nieuwe bewoners. Het Javakwartier, gesteund door het stadsdeel, weet met praktische hulp aan de ondernemingen de verschillende groepen bij elkaar te brengen. Een belangrijke rol hierin speelt de ‘presentatie van de ondernemingen’. Zo blijkt het Javakwartier achter nieuwe logo’s, de winkelindeling en de uitnodigende strakblauwe luifel te zitten.

Koop lokaal

Nadat Marjolein op de foto is gegaan met de jongens in de keuken, is het tijd voor een wandeling langs de andere ondernemingen en een afsluitende koffie met een klein vragenvuur. Want, zo willen de kandidaats-raadsleden weten, wat werkt bij het Javakwartier en wat niet? Is deze aanpak ook mogelijk in andere buurten? Wat heeft het Javakwartier nodig van de gemeente? Uit dit gesprek komt ook een belangrijke oproep naar voren voor de buurtbewoners die het authentieke karakter van de buurt willen behouden: geef een signaal en koop lokaal!

Lokaal kopen helpt de identiteit van de Javastraat te behouden.

Het is inspirerend om door de wijk te lopen en te ervaren hoe verschillende bevolkingsgroepen samenkomen in de lokale tentjes. Nadat je de beste falafel van Amsterdam hebt gegeten, gezien hebt hoe iedereen zich inspant om samen een succes neer te zetten en een klein wandelingetje hebt gemaakt, kan je de Javastraat bijna niet verlaten zonder een glimlach op het gezicht.