Door Emre Ünver op 13 juli 2016

Six more years!

Zojuist is Eberhard van der Laan herbenoemd als burgemeester van Amsterdam. Het spreekt voor zich dat wij hier ontzettend blij mee zijn (en trots). Namens de gemeenteraad sprak vice- fractievoorzitter (en voorzitter van het zogenaamde presidium) Emre Ünver de volgende woorden:

 ‘”Als je een examen zou houden onder de 400 burgemeesters in Nederland, zou ik ergens in de middenmoot eindigen” Dat zei u eens in een interview in Vrij Nederland.

Uw herbenoeming vandaag is natuurlijk het bewijs dat u voor ons als gemeenteraad, voor ons als vertegenwoordigers van alle Amsterdammers, en misschien ook wel voor de inwoners van Rijnsburg, de absolute nummer 1 bent.
Amsterdammers zoeken een burgemeester die herkenbaar is voor ons allemaal. Die zich gemakkelijk in alle soorten gezelschap begeeft. Heldhaftig is, Vastberaden, Barmhartig. Stevig staat voor zijn zaak en Amsterdammers weet te binden.
Zo welbespraakt is, dat hij de taal van de straat net zo goed beheerst als die van de grachtengordel.
En dat doet u als geen ander.
U zei eens, en dat had u dan weer van iemand anders gehoord: “Amsterdam heeft het buitengewone talent om in elk specifiek tijdsgewricht de juiste burgemeester te vinden.” U zei daarbij het een eer te vinden kennelijk in die traditie te passen.
Ik denk dat het de Amsterdammers gelukt is om een burgemeester te vinden die in elk tijdsgewricht de juiste zou zijn.
Die staat voor verbindingen tussen de mensen in de stad en, in uw woorden, die staat voor de “goede Amsterdamse traditie om daarbij ook achterom te kijken naar de achterblijvers.”
En of u nou wel of niet door Vanity Fair wordt uitgeroepen tot een van de beste geklede burgemeesters ter wereld. Onze stad lief vindt, supporters vertelt dat u al een seizoenskaart had toen zij “nog naar Sesamstraat keken in hun pyamaatje.”
Of prostituees hun eigen bedrijf wilt helpen beginnen, vluchthavens of vluchtflats bezoekt, zich inzet voor de Joodse zaak en/of die van LHBT’ers.
Wel of niet tijdens een partijtje voetbal een voorzet van Johan Cruijff in het doel schiet. Of zegt dat u in de middenmoot van burgemeesters zou eindigen.
Wij zijn trots op uw herbenoeming als burgemeester van onze stad. Trots dat u bereid bent nog een poosje onze burgemeester te zijn. Want, het is al vaker gezegd: Amsterdam is gebouwd op palen. Wij zijn dolgelukkig te kunnen steunen op u.’
Emre Ünver

Emre Ünver

Emre ünver is sinds 2006 lid van de gemeenteraad van Amsterdam en vice-fractievoorzitter. Emre heeft een afgeronde HBO-opleiding Commerciële Economie. Emre is woordvoerder Armoede en lid van het presidium. Tevens is hij plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. “Amsterdam is DE stad die wat er ook gebeurt zijn hoofd koel en zijn hart warm houdt. Of

Meer over Emre Ünver