Door Sandra Doevendans op 20 april 2022

“Bij geluk hebben komt verantwoordelijkheid kijken.”

Maidenspeech Sandra Doevendans, raadslid PvdA Amsterdam

Voorzitter voor ons ligt de voordracht voor het verlenen van een krediet voor het investeren in vervangende tijdelijke units voor de maatschappelijke opvang aan de Generatorstraat. En bij dit belangrijke onderwerp voer ik graag het woord. 

Het feit dat ik hier namelijk voor u sta, is voor een groot deel geluk.

Als 1 maand oude baby kwam ik naar Nederland door adoptie. Opgegroeid in de jaren 80 wist ik al snel hoe het was om anders te zijn. Mede door mijn turbulente jeugd ging ik vroeg het huis uit zonder diploma’s. Ik begon al jong met werken om de huur te kunnen betalen. En Op mijn 21e kocht ik een cafe in de Amsterdamse Pijp. Na 2 jaar keihard werken, vechtpartijen en doodsbedreigingen heb ik de zaak helaas moeten verkopen met groot verlies. Daar stond ik: zwanger van mijn zoon, 100.000 euro schuld en zonder diploma’s. 

Daar stond ik: zwanger van mijn zoon, 100.000 euro schuld en zonder diploma’s.

Voorzitter, de stress van dit alles zorgde ervoor dat m’n relatie kapot ging en ik mijn kind alleen moest opvoeden. Het heeft 12 jaar gekost om mijn schulden af te betalen, via avondschool toch m’n diploma’s te kunnen behalen. En nu sta ik hier door geluk. Het had namelijk ook heel anders kunnen aflopen. 

Ik sta hier door geluk. Het had namelijk ook heel anders kunnen aflopen

In mijn werk heb ik vele krachtige mensen mogen begeleiden en de meest schrijnende verhalen gehoord. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Leo. Verslaafd geboren, slechte jeugd en heeft jaren in de maatschappelijke opvang gewoond. Leo’s leven kende namelijk geen geluk. En helaas zijn er vele mensen zoals Leo. Mensen die op een of andere manier hulp nodig hebben, perspectief, bescherming en een veilige haven. 

Geluk hebben brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee

Wij, hier in de raadszaal, hebben allemaal in zekere zin geluk gehad. Wij mogen elk de stem vertolken van Amsterdam, van Amsterdammers. En dat geluk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Daarom is het belangrijk dat we nu dit krediet verlenen voor deze tijdelijke units, maar nog veel belangrijker is dat we samen gaan knokken dat deze stad een thuis biedt voor eenieder die dat nodig heeft. Dit is tenslotte Mokums Paradijs. Laten wij er samen voor zorgen dat Amsterdam de stad wordt waar iedereen recht heeft op geluk, ook als je dat nog nooit hebt gekend. Want geluk voorzitter, is het enige dat je kunt vermenigvuldigen door het te delen.

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Wie ben je? Ik ben Sandra Doevendans, woon in Geuzenveld met mijn zoon Luca en weekendpleegkind Matthew en een aantal dierlijke bewoners. Ik werk als strategisch adviseur op thema’s binnen het sociaal domein. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van schulden en daar heb ik het boek ‘Schone Lei’ over geschreven. Ik ben jaren

Meer over Sandra Doevendans