Door Carolien de Heer op 3 november 2016

Bezuinigingen op stadsdelen gehalveerd

Ik ben een emotioneel persoon en bedrijf ook politiek met emotie. Het was ook een belangrijke motivatie voor mij om raadslid te willen worden. Het was ook emotie die ik voelde bij de bezuinigingen op de stadsdelen. Ik hoor u denken emotie bij een bezuiniging op stadsdelen? Ja! Ik was boos over het feit dat er onnodige bezuinigingen werden gelegd bij de stadsdelen en dus de basistaken van de stad zoals het schoonhouden van de straten, jeugdhulp, thuismaaltijden en kinderboerderijen. Vaak activiteiten uitgevoerd door vrijwilligers voor weinig geld. Onnodig omdat Amsterdam geld genoeg heeft. Het gaat om keuzes maken. Dit zou niet mijn keuze zijn. Verdrietig was ik omdat het onterecht was om deze bezuiniging bij de stadsdelen neer te leggen en het proces om tot voorstellen te komen belabberd was en is. Wat het vertrouwen tussen college en bestuurders op zijn zachtst gezegd geen goed heeft gedaan. Ook dat is niet goed voor de stad.

Maar deze week was ik ook een beetje blij. Want samen met de coalitie en GroenLinks hebben we ervoor kunnen zorgen dat de bezuiniging is gehalveerd (van 14 naar 7 mln structureel). Dat helpt natuurlijk. Echter wat mij betreft maar ook wat het CDA en GroenLinks betreft is het niet voldoende. Daarom hebben we een voorstel ingediend om ook de tweede 7 miljoen te schrappen. Want ook al bestaat bij sommige mensen/partijen het idee dat er nog allemaal potjes met geld zijn bij de stadsdelen is dat niet zo. Er is de afgelopen jaren al heel erg bezuinigd waardoor er al veel minder kan worden schoongemaakt, is er minder handhaving en minder zorg en welzijn. Alle stadsdelen waarschuwen: al het vet is van de botten af. Pijnloos schrappen kan niet. En dat sommigen het idee hebben dat dit wel kan, dat maakt me verdrietig want waar is dan het vertrouwen?  Ik heb weinig hoop dat het ons gaat lukken om ook deze 7 miljoen van tafel te krijgen. De coalitie is op dit punt onvermurwbaar.

Carolien de Heer

Carolien de Heer

Carolien de Heer is namens de PvdA stadsdeelbestuurder in Amsterdam-West. Ze tudeerde politiek- en sociaal culturele wetenschappen. In het verleden was zij onder meer politiek assistent van Jet Bussemaker en ruim zes jaar lang raadslid namens de PvdA Amsterdam in de gemeenteraad.

Meer over Carolien de Heer