Door Marjolein Moorman op 27 maart 2013

Bestrijd jeugdwerkloosheid met het juiste onderwijs

De economische crisis raakt Amsterdam. En hard ook. Vooral jongeren krijgen het voor de kiezen: de jeugdwerkloosheid loopt snel op. Stil blijven zitten en hopen dat de crisis vanzelf weer over gaat is geen optie. Belangrijk is dat jongeren het juiste onderwijs volgen dat de meeste kans biedt op een baan. Want de vacatures zijn er. 

Alarmerende berichten vorige week. Het aantal werklozen in Nederland is sinds dertig jaar niet zo hoog geweest. Vooral de jeugdwerkloosheid grijpt als een gek om zich heen. Misschien schrok ik nog wel het meest van de reacties.  ‘Het is de crisis’, waren de berustende commentaren. ‘Je doet er weinig aan’. Alsof de crisis een natuurramp is waarvoor je ramen en deuren alleen maar kunt sluiten. Een situatie waarvan je slechts  kunt hopen dat deze weer overwaait.

Onzin. Wanneer de jeugdwerkloosheid in de stad oploopt naar 15 procent is niks doen geen optie.

Er is één belangrijk sleutelwoord als het gaat om de bestrijding van jeugdwerkloosheid:  onderwijs. Nou ja, als we precies zijn gaat het eigenlijk om drie woorden: het juiste onderwijs. Crisis of niet, er zijn ook in Amsterdam nog steeds vacatures. Een goede loodgieter kan morgen aan de slag.

Maar dat bekent wel dat de beroepsopleidingen van onze stad heel gericht moeten opleiden voor de vacatures  die er zijn (en geen opleidingen moeten optuigen voor werk waar geen droog brood in te verdienen is) en dat die opleidingen steengoed moeten zijn. Dat is helaas niet altijd het geval.

Het MBO is de afgelopen jaren vaak slecht in het nieuws. Een derde van de allerslechtste MBO opleidingen van het land staat in onze stad. Dat is natuurlijk onacceptabel. Daarom ben ik blij dat we woensdag in de raad zullen spreken over het initiatiefvoorstel dat ik deze zomer heb ingediend om ervoor te zorgen dat, in navolging van de succesvolle kwaliteitsaanpak van het basisonderwijs, nu ook het MBO wordt aangepakt. Blij ook over het feit dat het college positief op dit voorstel heeft gereageerd. Dat we er echt mee aan de slag gaan.

Duidelijke kwaliteitseisen en een overzichtelijke kwaliteitswijzer zijn een eerste, belangrijke stap naar kwalitatief beter beroepsonderwijs in de stad. Als we weten wat er goed en wat er slecht gaat bij de verschillende MBO-opleidingen, kunnen ouders en leerlingen hier rekening mee houden bij de schoolkeuze en kan een verbetertraject worden ingezet. Zo werken we aan beroepsonderwijs waar studenten optimaal worden voorbereid op hun toekomst.

Met in totaal 62 Amsterdamse MBO-opleidingen onder verscherpt toezicht van de onderwijsinspectie, is het Amsterdamse MBO gemiddeld het slechtste van het land. Dat kunnen we niet op z’n beloop laten. Zeker niet in een tijd waarin de jeugdwerkloosheid oploopt met procenten per maand.  Actie dus, in plaats van deuren en ramen gesloten houden en hopen dat morgen de zon weer schijnt. De economische crisis mag dan niet in Amsterdam veroorzaakt zijn, we zullen hem voor een belangrijk deel wel in Amsterdam moeten oplossen.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman is onze wethouder Onderwijs, Armoede, Schuldhulpverlening en Jeugdzorg en was de lijsttrekker van de PvdA Amsterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. De strijd voor gelijke kansen staat centraal in alles wat zij doet. Wil jij alles over haar weten? Bezoek dan haar website www.marjoleinmoorman.nl Marjolein haar verhaal voor Amsterdam   Marjolein haar

Meer over Marjolein Moorman