28 september 2004

AT5: huren verdubbelen bijna na verhuizing

De lokale Amsterdamse zender AT5 meldde dat “de huren van woningen in Amsterdam rijzen steeds verder de pan uit. Bewoners die een nieuw huis betrekken, betalen soms wel 41 procent meer dan de vorige huurder.”

De gemiddelde maximale huurprijs van 274 euro begin 2002 steeg vorig jaar naar 385 euro. Dat is gebleken uit het jaarverslag van de Amsterdamse huurteams over 2003-2004. “De gevolgen van de nieuwe regels worden bij elke verhuizing beter zichtbaar, concluderen de huurteams. De explosieve stijging van de huurprijzen belemmert volgens het jaarverslag de toch al trage doorstroming in de hoofdstad.”

Bouwe Olij, woordvoerder Stedelijke Ontwikkeling (commissie Stadig) zegt in een reactie dat de situatie inderdaad vrij ernstig is. “Als een woning leegkomt, trekt de woningbouwvereniging de huur doorgaans op naar 95% tot 100% van de volgens het puntenstelsel toegestane huurprijs. Daar komt nog bij dat door afschaffing van de verouderingsaftrek een oude woning sowieso al zo’n 100 euro per maand duurder wordt. Als de plannen van het kabinet m.b.t. het verlagen van de liberalisatiegrens doorgaan wordt het allemaal nog veel erger.