9 oktober 2017

Archief Rode Werf: oktober 2017

Maandag 16 oktober: Wonen in de veranderende stad. Rutte III: nieuwe waardering cultuur, identiteit

Voor de aankondiging hebben we nu de titel gebruikt: Amsterdam de veranderende stad, nieuwe waardering cultuur, identiteit en samen wonen. Een hele mond vol. Maar dit gaat wel echt ergens over. Het gaat over ons. Wat er op ons afkomt. En waar we waarde en identiteit in willen terugzien.

Daarom hebben we deze avond uit deze pijler twee concrete onderwerpen gelicht, elk voor een ronde van de avond in De Rode Werf:

  1. Wonen in amsterdam, een snel veranderende stad
  2. Identiteit, en culturele waarde in Nederland onder Kabinet Rutte III

De avond zal worden geleid door voormalig Tweede Kamerlid, Tanja Jadnanansing

Programma maandag 16 oktober: 

20:00 uur, Opening door Tanja Jadnanansing

Ronde 1: Wonen in amsterdam, een snel veranderende stad Is gentrificatie een politieke keuze voor een proces van uitsluiting?

  • Column verzorgd door de Jonge Socialisten: Mart Swagemakers.
  • Introductie Cody Hochstenbach over gentrification in Amsterdam

Discussie over de politieke keuzes met:

  • Toon Geenen (PvdA)
  • Alexander Hammelburg (D66)

Korte pauze

21:00 uur,

Ronde 2: Identiteit, en culturele waarde in Nederland onder Kabinet Rutte III Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid

Discussie over deze politieke keuzes in Rutte III met:

  • Marco de Souza (initiatiefnemer Het Leerorkest, Amsterdammer van het jaar 2014)
  • Pieter Gerrit Kroeger (politiek expert en CDA-watcher)

Afsluiting

 

Toelichting:

Wonen in amsterdam, een snel veranderende stad Is gentrificatie een politieke keuze voor een proces van uitsluiting?

Gentrification: het opwaarderen van een volkswijk, buurt of stadsdeel, zowel cultureel als sociaal en inkomen. Zodat het ook nieuwe en meer kapitaalkrachtige mensen aantrekkelijk wordt gemaakt. Het is een trend en proces dat veel impact heeft in wijken, buurten en de hele stad. Van AirB&B, zelfstandige ondernemers, tot en met de hele maatschappelijke discussie: wat voor buurt en samenleving wil je hebben? Hoe willen we met elkaar in Amsterdam blijven wonen? En wordt dat idee nu bedreigd?

Het onderwerp zal worden geintroduceerd door dr. Cody Hochstenbach, die is gepromoveerd op gentrification in Amsterdam en Berlijn. Hij zal ons introduceren in de huidige trends en de dilemma’s en politieke keuzes die voor ons liggen.

Direct op deze introductie zullen we samen met woordvoerders uit de gemeenteraad van PvdA: Toon Geenen en D66: Alexander Hammelburg zullen we dit onderwerp verder verkennen. Wat staat er op het spel? Waar liggen keuzes? Wat wordt al gedaan? En waar liggen verschillen?

Identiteit, en culturele waarde in Nederland onder Kabinet Rutte III “Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid”,

Het mag geen nieuws zijn: We gaan staand het Wilhelmus zingen. Op het gebied van onderwijs en met name op de focus van de “Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid”, zijn dit soort zaken opmerkelijk scherp uitgewerkt. Het Wilhelmus zingen staat letterlijk in het nieuwe regeerakkoord van Rutte III. Maar is dit werkelijk alles wat men nu voor ogen heeft?

Als we met elkaar gaan samenleven in een multiculturele samenleving, waar gaat het nieuwe kabinet op inzetten? En wat vinden we daarin vooral opvallen? Waar liggen kansen, en waar moeten we de komende tijd zeer scherp op gaan letten en heel alert op gaan zijn?

Samen met Marco de Souza, Amsterdammer van het jaar 2014, en oprichter van Het Leerorkest, expert op gebied van culturele educatie vooral op zwarte scholen; en met Pieter Gerrit Kroeger, CDA-watcher en politiek expert, voormalig hoofdredacteur van Scienceguide, gaan we dit nader verkennen.

En natuurlijk geldt ook hier: zoals in elk regeerakkoord, en eigenlijk overal in de politiek: wat staat er niet in?

Het beloofd een schitterende avond te worden, die zal gaan over de komende keuzes in Amsterdam, en ons uitgebreid mee zal nemen langs de keuzes voor Rutte III op gebied van onze identiteit onze samenleving.

Waar zijn de dames?

We hebben uitgebreid meerdere dames uitgenodigd en benaderd. Op beide onderwerpen. Van Marijke van Hees tot en met Carolien Gehrels en Gerdi Verbeet en meer. Helaas hebben we geen bevestiging kunnen ontvangen en zijn de agenda’s van deze topdames al helemaal vol gebleken.

We hebben echt de afgelopen paar weken ons uiterste best gedaan, en diversiteit is vinden we zeker heel belangrijk! Soms lukt het binnen de paar weken gewoon echt niet. Maar het blijft altijd meteen in onze aandacht!