Door op 11 mei 2016

Amsterdam wordt nu echt jeugdloonvrij

Amsterdam wordt binnenkort echt jeugdloonvrij. In de commissie Werk en Economie van vandaag bleek er een ruime meerderheid voor het initiatiefvoorstel dat PvdA Amsterdam samen met GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen een flinke tijd geleden hebben ingediend.  Daarmee komt een einde aan de onrechtvaardige situatie dat jongvolwassenen worden gekort op hun salaris.

Dennis Boutkan: ‘samen met mijn collega’s van de andere linkse partijen heb ik mij verzet tegen het jeugdloon omdat het onrechtvaardig is: als je voor de wet volwassen bent (18 jaar) dat heb je recht op een volwassen loon. Door een vreemde kronkel in de wet kon een werknemer echter tot zijn of haar 23ste een zogenaamd jeugdloon krijgen; veel minder dan een volwassenen zou moeten verdienen. Zeker in een dure regio als Amsterdam zorgt het ervoor dat jongeren nog moeilijker aan bijvoorbeeld een huis of kamer kunnen komen.’

Door het voorstel zal de gemeente geen jeugdloon meer betalen aan werknemers onder de 23 jaar. Bij aanbestedingen gaat de regel gelden dat er geen Jeugdloners ingezet mogen worden. Leveranciers mogen dus alleen medewerkers bij Amsterdam  laten werken tegen een volwassenen loon. Een echte doorbraak! Tot slot gaat de gemeente in overleg met Amsterdamse bedrijven en overlegorganen om ook buiten het gemeentelijk domein jeugdloon uit te bannen, zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf al heeft gedaan.

Het voorstel sluit aan bij het landelijke initiatief van Young&United en FNVJong, die actie voerden voor het afschaffen van het jeugdloon in heel het land. Twee weken geleden maakte minister Lodewijk Asscher bekend dat jongeren krijgen waar zij recht op krijgen: een fatsoenlijk salaris. Het volwassen minimumloon gaat gelden voor jongeren vanaf 21 jaar en het minimumjeugdloon gaat omhoog.

Dennis: ‘In mijn vorige blog schreef ik al dat de jonge actievoerders van Young&United en FNVJong een stevige en belangrijke strijd gevoerd hebben om dit te realiseren. Dat Amsterdam jeugdloon vrij wordt is te danken aan hun onvermoeibare inzet!’

Waar ben je naar op zoek?