Door Marjolein Moorman op 2 juli 2015

Amsterdam krijgt eigen kinderombudsman

Amsterdam krijgt zijn eigen kinderombudsman. In de gemeenteraadsvergadering van 2 juli stemde een meerderheid van de raad voor het initiatiefvoorstel van de PvdA en GroenLinks. Per 1 januari 2016 is Amsterdam daarmee de derde gemeente in Nederland met een eigen kinderombudsman. Het geeft daarmee een stem aan alle kinderen in Amsterdam.

PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman is verheugd met de steun voor het plan. ‘Je realiseert het je bijna niet, maar bijna een op de vijf Amsterdammers is een kind. Veel van ons beleid raakt hen direct, zonder dat zij zich daar kritisch over kunnen uitlaten. Een speciale ombudsman die waakt over de belangen van het kind en hun stem kan vertegenwoordigen, lijkt me dan ook een grote aanwinst’.

Sinds 2011 kent Nederland een landelijke Kinderombudsman, Marc Dullaert. Bij die rol hoort de taak van voorlichting, onderzoek en advisering aan de Eerste en Tweede Kamer over al het beleid dat kinderen in Nederland aangaat. De Amsterdamse Kinderombudsman zal diezelfde rol voor de gemeenteraad gaan vervullen. Die rol is alleen maar belangrijker geworden sinds verschillend, beleid zoals bijvoorbeeld de jeugdhulp, dit jaar vanuit de overheid naar de gemeentes is gedecentraliseerd.

Zie ook de berichtgeving op AT5.

Marjolein Moorman

Marjolein Moorman

Wethouder Marjolein Moorman heeft de portefeuilles Onderwijs, Armoede en Schuldhulpverlening. Hiervoor was ze fractievoorzitter en Universitair Hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Marjolein heeft Communicatiewetenschappen gestudeerd en is gepromoveerd. Kijk ook eens op www.marjoleinmoorman.nl “Amsterdam is voor mij de mooiste stad op aarde. Een thuis voor 800.000 Amsterdammers. Ik wil dat in Amsterdam iedereen de

Meer over Marjolein Moorman