30 juni 2005

6 april. Het Parool: Asscher nieuwe leider………..

AMSTERDAM – Lodewijk Asscher (29) is gisteravond gekozen tot fractievoorzitter van de PvdA in de gemeenteraad. Hij kreeg dertien van de vijftien stemmen. Zijn enige tegenkandidaat, de Ghanese Amma Asante, kreeg de andere twee.

Asscher stond al bekend als de ’kroonprins’ van de PvdA. Vertrekkend fractievoorzitter Tjalling Halbertsma gaf hem bij zijn aantreden in 2002 het belangrijke woordvoerderschap Financien, als voorbereiding op een eventueel fractievoorzitterschap.

Vice-fractievoorzitter Charlotte Riem Vis heeft zich op het laatste moment terug getrokken als mogelijke opvolger van Halbertsma. Behalve Asante hebben zich de afgelopen dagen geen andere kandidaten aangediend.

Asscher reageerde gisteravond opgetogen op zijn benoeming, ondanks de zware taak waarvoor hij staat. De Amsterdamse PvdA-fractie staat bekend om haar verdeeldheid. “Het klinkt misschien wat duf,” zei Asscher gisteravond, “maar ik vind het gewoon ontzettend leuk om dit te gaan doen.”

Asscher werkt als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook zijn studie rechten volgde. In 2002 promoveerde hij op een proefschrift over privacy en vrijheid van meningsuiting in de informatiesamenleving.

In de gemeenteraad is Asscher tamelijk onomstreden. Hij viel vooral op door felle debatten met voormalig VVD-wethouder Geert Dales van Financien. Waar Dales graag de hand op de knip hield, pleitte Asscher er meermaals voor, geld in te zetten voor onderwijs en armoedebestrijding.

Dales was gisteravond de eerste om – vanuit politiek cafe De Libertijn – de PvdA-fractie te feliciteren met haar nieuwe voorzitter. Volgens Dales is Asscher het grootste politiek talent waarover de Amsterdamse PvdA beschikt.