19 februari 2021

Fatihya Abdi (29) wil knokken voor een inclusieve samenleving

De kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid voor de komende Tweede Kamerverkiezingen telt zes Amsterdammers. De nummers 1, 2 en 16 (Lilianne Ploumen, Khadija Arib en Sofyan Mbarki) zijn bekend bij het grote (PvdA-)publiek. De andere drie toppers Fatihya Abdi (plek 30), Rebekka Tselms (plek 33) en Bas Bijlsma (plek 37) zijn nog minder bekend, maar hebben een minstens zo mooi verhaal dat verteld moet worden. Wie zijn zij, hoe beleven zij de wereld en de stad en wat willen zij bereiken als zij worden gekozen? Het communicatieteam van de PvdA Amsterdam vroeg het hen! Met vandaag in de laatste van de driedelige serie: Fatihya Abdi.

Ik ben…
Fatihya Abdi, 29 jaar, geboren in Wageningen, wonend in Amsterdam en werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken.

Ik ben lid van de PvdA omdat…
Ik geloof in een Nederland waar iedereen zijn of haar leven kan vormgeven ongeacht achtergrond of postcode. Helaas weet ik uit mijn eigen ervaring dat dit niet vanzelfsprekend is, en ik wil hier een verschil in maken met de PvdA.

Ik geloof in een Nederland waar iedereen zijn of haar leven kan vormgeven ongeacht achtergrond of postcode

Mijn buurt is…
De Baarsjes, maar mijn hart ligt in de Spaarndammerbuurt!

Mijn geheime adresje in Amsterdam is…. 
Small World. De lekkerste broodjes in Amsterdam met de leukste eigenaren Sean en Clarence. Het is een piepklein zaakje, in de Binnen Oranjestraat.

Amsterdam in corona-tijd betekent voor mij vooral…
Omkijken naar anderen in mijn buurt en stad. Ik denk dat dit hele zware tijden zijn voor iedereen, het is belangrijk om oog te houden voor diegenen die zich kwetsbaar of eenzaam voelen. Een klein gebaar maakt al een groot verschil!
In mijn werk als beleidsmedewerker op het Ministerie van Economische zaken en Klimaat merk ik wat de corona-crisis op grote schaal en internationaal teweeg brengt.

Lees ook: Rebekka Tselms (34) kan niet tegen onrecht

Als ik in de Kamer kom, wil ik zeker…
Aan een initiatiefwet werken die een einde moet maken aan discriminatie en etnisch profileren binnen de technologie.  Er is weinig transparantie en onvoldoende gegevens over hoe bepaalde algoritmes werken. Toch worden de modellen massaal geadopteerd door uitvoeringsorganisaties. Hier kunnen individuen de dupe van worden.

“Als ik in de Kamer kom, wil ik aan een initiatiefwet werken die een einde moet maken aan discriminatie en etnisch profileren binnen de technologie.”

Een belangrijke ambitie voor mij als PvdA lid is…
Een sterke PvdA creëren. Terug naar de basis met ombudswerk, het aanjagen van ideeën en zorgen dat de partij qua leden ook representatief blijft.

Mijn favoriete politicus is…
Marjolein Moorman. Ik heb onwijs veel bewondering voor wat zij als wethouder Onderwijs doet om kansenongelijkheid tegen te gaan in de stad.

Ik haal mijn inspiratie uit…
Ontmoetingen en gesprekken met mensen. Ik ontmoet zoveel mensen binnen en buiten de partij die zich inzetten om de wereld een beetje mooier te maken.

“Ik heb onwijs veel bewondering voor wat Marjolein Moorman als wethouder Onderwijs doet om kansenongelijkheid tegen te gaan.”

Als ik lees, dan pak ik het liefst…
Een mooi boek. Ik heb onlangs Ocean Vuong’s boek, ‘Op aarde schitteren we even’ gelezen. Het gaat over wat het betekent om een Vietnamese immigrant in Amerika te zijn. Het maakte diepe indruk op mij. Het geeft een inkijkje in de rauwe werkelijkheid van opgroeien in Amerika, en de littekens van de Vietnamoorlog in zijn familie.

Lees ook: Bas Bijlsma (37) wil strijden tegen uitsluiting

In Amsterdam wil ik altijd nog eens…
Dansen. Je kunt nergens zo leuk dansen als in Amsterdam. Het is daarom zo belangrijk dat we alle culturele instellingen en horecazaken zoveel mogelijk overeind houden en steunen tijdens deze crisis.

De beste plek buiten Amsterdam voor een PvdA-verkiezingsaffiche is…. 
De wijk waarin ik ben opgegroeid, Smitsveen (Soest). Een linkse lente komt eraan!

Wil je in contact komen met Fatihya? Mail haar dan op fatihyaabdi@gmail.com of volg haar op bijvoorbeeld Instagram.