Door op 7 april 2016

Oude Willem Dreeshuis sluit zijn deuren

Gisteren sloot het Willem Dreeshuis zijn deuren. Een icoon van de Amsterdamse ouderenzorg is niet meer. De laatste bewoners zijn verhuisd naar de Oostpoort, een nieuw gebouw iets verderop in Oost. De kleindochter van Willem Drees maakte gisteren de nieuwe naam bekend: Wooncentrum Willem Drees Amstelring. De PvdA is blij dat de naam van Drees hier voortleeft. De PvdA in Oost heeft hier eerder op aangedrongen.

Het rode Dreeshuis was heel belangrijk voor de Amsterdamse PvdA’ers. Veel van onze leden hebben de laatste jaren van hun leven in het Dreeshuis gewoond. De herinneringen aan het Dreeshuis zullen altijd met de PvdA verbonden blijven. De jaarlijkse 1 mei-viering met rode strijdliederen was voor veel PvdA-leden een reden om een bezoek te brengen aan het huis. Gisteren werd tijdens het symposium – ‘Een goede oude dag’ – de officiële sluiting verricht door een bewoonster van het Dreeshuis, waarna de Internationale werd gezongen. Staatssecretaris Van Rijn en oud-PvdA minister Hedy d’Ancona waren sprekers tijdens het symposium.

Het Willem Dreeshuis ontstond in 1957 uit een samenwerking tussen de PvdA, de VARA, Humanitas en de Algemene Woningbouw Vereniging. Onze premier Willem Drees was daar zelf nauw bij betrokken. Hij verleende zijn naam aan het huis, sloeg de eerste paal en verrichte de feestelijke opening met de woorden: ‘het erom gaat niet alleen jaren aan het leven, maar juist ook leven aan de jaren toe te voegen’. Deze uitspraak is nog altijd actueel. Amsterdammers worden gelukkig steeds ouder, maar de kwaliteit van het leven in de laatste jaren neemt helaas voor veel mensen af, vaak door eenzaamheid. Amsterdam kan een beetje meer Drees goed gebruiken in deze tijd.

Het Dreeshuis is een van de vele verzorgings- en verpleegtehuizen in de Amsterdam die worden gesloten vanwege het veranderende rijksbeleid om mensen langer thuis te laten wonen. De meeste ouderen hebben de wens zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen. De PvdA vindt dat mensen thuis dan wel de beste ondersteuning moeten krijgen, en dat moet worden geïnvesteerd in betere voorzieningen in de buurt. Tegelijk moet worden geïnvesteerd in de kwaliteit van de verpleegtehuizen die open blijven, en moeten er meer betaalbare seniorenwoningen bij komen.

Waar ben je naar op zoek?