Lijsttrekkersverkiezing

Wil je terugblikken op de lijsttrekkersverkiezing van PvdA Amsterdam? Via deze pagina kun je je reactie (tip en top) achterlaten.


Marjolein Moorman is de lijsttrekker van PvdA Amsterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Dat hebben de leden van de partij besloten tijdens een ledenraadpleging, zo is vrijdagmiddag 30 juni bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in museum ’t Kromhout.

In totaal hebben 1489 leden een stem uitgebracht, dat is een opkomst van 33,9 %. Er waren drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

In de eerste stemronde haalde Marjolein 66,9 % van de stemmen. Jeroen van Berkel kreeg 25,1% en Roeland Rengelink 8,1 % van de stemmen.

Lees hier het hele nieuwsbericht of bekijk hieronder achtergrondinformatie over de lijsttrekkersverkiezing.


In juni 2017 kiezen de leden van PvdA Amsterdam de lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Tijdens een reeks activiteiten gaan de drie kandidaten in gesprek met Amsterdammers, leden en met elkaar over onderwerpen die voor de toekomst van de stad belangrijk zijn. Tussen 19 en 28 juni mogen de duizenden PvdA-leden hun stem uitbrengen. Leden van wie geen mailadres bekend is, ontvangen hun stembiljet op dinsdag 20 juni per post. Op vrijdagmiddag 30 juni wordt de uitslag bekend gemaakt.

Voor het lijsttrekkerschap zijn drie kandidaten (klik op foto voor vergroting):

Op hun persoonlijke websites vind je allerlei informatie over hun achtergrond, plannen, ideeën en activiteiten:

Op donderdag 8 juni hebben de kandidaten een mail gestuurd aan alle leden, bekijk die hier.
Op maandagmiddag 19 juni versturen de kandidaten nog een mail aan alle leden, die je hier kan lezen.

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten waar iedereen welkom is. Iedere bijeenkomst heeft een andere opzet.

Maandagmiddag 5 juni
In Grubbehoeve De Nagtegaal in Zuidoost (Grubbehoeve 38) presenteerden de drie kandidaten zich. Daarna gingen ze op pad in de buurt en we sloten de middag af met een borrel. Paul Tang (delegatieleider namens de PvdA in het Europees Parlement) hield een inleiding. Kijk via dit bericht de opnames terug.

Vrijdagavond 9 juni
In Nieuw-West gingen de kandidaten met elkaar en aanwezigen in gesprek. De avond was gericht op jongeren en werd georganiseerd in samenwerking met #kiesvoordetoekomst, een vernieuwingsbeweging binnen de PvdA die de partijorganisatie en het gedachtegoed wil moderniseren en de Jonge Socialisten in de PvdA Amsterdam. Kijk hier de avond terug.

Dinsdagavond 13 juni
Nadat minister Ronald Plasterk en vervolgens de lijsttrekkerskandidaten de avond openden om 20.00 uur, verdeelden de drie zich over verschillende ruimtes – waar ze zelf een programma invulden. Na een half uur verplaatsten de bezoekers zich naar een volgende kandidaat. Volop gelegenheid voor persoonlijk contact dus. Kijk hier de plenaire opening van de avond terug.

Zaterdagmiddag 17 juni
Hoe zorgen de kandidaten dat ze werken aan wat Amsterdammers echt nodig hebben en willen? Aan de hand van de uitdagingen die bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties uit De Banne aangeven, laten de kandidaten zien hoe ze de politiek dichtbij Amsterdammers brengen. Kijk hier de bijeenkomst in het Huis van de Wijk terug aan de Bezaanjachtplein terug.

Maandag 19 juni
De stembussen zijn open! Alle leden van wie een mailadres bekend is, ontvingen het stembiljet per mail. Mensen zonder mailadres in het ledenbestand krijgen het stembiljet per post op dinsdag 20 juni. Zie hieronder meer informatie.

Maandagavond 19 juni
Het Politiek Cafe De Rode Werf organiseerde deze avond het lijsttrekkersdebat. Gespreksleiding was in handen van Tanja Jadnanansing. Je kunt het debat terugkijken op deze pagina.

Zondagmiddag 25 juni
We sluiten de campagneperiode van de lijsttrekkersverkiezing af met een middag in Oost, waar twijfelaars nog in gesprek kunnen met de kandidaten en we vooruitkijken naar de campagne richting 2018. Ook ruimte voor PvdA-groepen om zich te presenteren en prominente partijgenoten. Een gezellige middag, hier volgt alle informatie.

Stemmen

Leden van PvdA Amsterdam ontvangen een stembiljet om hun stem uit te kunnen brengen. Is jouw mailadres bekend bij de ledenadministratie (check op mijn.pvda.nl)? Dan ontvang je een digitaal stembiljet per e-mail. Een papieren biljet wordt per post verzonden aan de mensen van wie geen mailadres bekend is: het stembiljet wordt bezorgd op dinsdag 20 juni. Op woensdag 21 juni nog geen biljet in de bus? Neem dan contact op met het partijbureau.
Alleen bestaande leden kunnen stemmen. Uiteraard kun je wel lid worden om in de toekomst als lid mee te kunnen doen.
Vragen? Of geen stembiljet ontvangen? Mail bestuur.amsterdam@pvda.nl.

De mail met de kiescode heeft als onderwerp “BELANGRIJK: stembiljet voor ledenraadpleging voor lijsttrekkerschap PvdA Amsterdam (met unieke stemcode)”. Bij sommige mensen is dit mailbericht in een spam-bak beland. Vragen? Mail dan naar bestuur.amsterdam@pvda.nl.

Uitslag

Op vrijdagmiddag 30 juni om klokslag 17 uur maken we de uitslag bekend, tijdens een bijeenkomst in Museum ’t Kromhout (Kruithuisstraat 25). Iedereen is welkom om er bij te zijn! Vind hier alle informatie of kijk op Facebook.

Wat er aan vooraf ging

In april 2017 stelden de leden van PvdA Amsterdam de profielschets vast. De kandidaten moesten honderd handtekeningen van Amsterdamse PvdA-leden en enkele andere documenten overleggen. Met het afdelingsbestuur en een adviescommissie zijn voorbereidende gesprekken gevoerd over de lijsttrekkersverkiezing. Meer informatie over de formele aanloop, is gebundeld op deze pagina.

Groepsfoto’s

Van de drie kandidaten zijn groepsfoto’s gemaakt door fotograaf Thijs Maas. De zes foto’s zijn vrij te gebruiken onder vermelding van PvdA Amsterdam en zijn hier te downloaden.