Sociaaldemocratie toen en nu met o.a. Lodewijk Asscher

6 september 2019, om 12:45, Pakhuis de Zwijger | Pakhuis de Zwijger

Tijdens deze speciale FMS middag op vrijdag 6 september gaan we in gesprek met PvdA voorman Lodewijk Asscher over zijn boek “Opstaan in het Lloyd Hotel” en met auteur Paul Weller over zijn Alfred Mozer biografie: “Alfred Mozer. Duitser – Nederlander – Europeaan (1905-1979).” We sluiten af met een workshop over migratie in de vorm van een “serious game” verzorgd door de Stedenband Haarlem-Mutare.

Lodewijk Asscher. Spraakmakend wethouder van Amsterdam, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, vicepremier, partijleider van de PvdA. Asscher heeft alles meegemaakt in de politiek, van glorieuze opkomst tot boegbeeld in de moeilijke periode die zijn partij doormaakt. Ook privé kende hij tegenslag; zijn vader overleed, telg uit de roemruchte Asscher-familie. In Opstaan in het Lloyd Hotel schrijft Lodewijk Asscher openhartig over zijn persoonlijke en politieke ervaringen. Hij schetst de dilemma’s waarvoor hij zich geplaatst ziet en verbindt deze aan de drijfveren die hem tot een van de meest bevlogen politici van Nederland maken.

Alfred Mozer (1905-1979) was een belangrijke voortrekker van de Europese beweging. Al qua afkomst en levensloop was hij een Europeaan, geboren in München als zoon van een Hongaarse vader en een Duitse moeder. Hij groeide op in een socialistisch milieu en werd een politiek actieve journalist. Hartstochtelijk verdedigde hij de zwakke Duitse democratie tegen het oprukkend nazisme. Al in 1933 moest hij naar Nederland vluchten. Zijn Duitse nationaliteit werd hem ontnomen, hij was ‘onwaardig Duitser te zijn’. Na de oorlog werd hij Nederlander. Hij sloot zich aan bij de pvda en werkte zich daar op tot Internationaal Secretaris. In 1958 werd hij politiek adviseur en kabinetschef van de eerste Nederlandse Eurocommissaris in Brussel, Sicco Mansholt.

Programma

12.45 uur inloop
13.10 uur Welkom door FMS directeur Arjen Berkvens
13.15 uur Lodewijk Asscher over ‘ Opstaan in het Lloyd Hotel’ *
14.00 uur pauze
14.30 uur Paul Weller over: Alfred Mozer. Duitser – Nederlander – Europeaan (1905-1979) *
15.30 uur pauze
16.00 uur migratie workshop
17.00 einde

* De boeken zijn te koop tijdens de bijeenkomst.

Vrijdag 6 september

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 181B, Amsterdam

Voor meer informatie: aberkvens@foundationmaxvanderstoel.nl