2 november 2015, om 19:30, Pension Homeland op de Voorwerf (Marineterrein), Kattenburgerstraat 5, Amsterdam | Pension Homeland op de Voorwerf (Marineterrein), Kattenburgerstraat 5, Amsterdam

Politiek café PvdA ‘De Rode Werf’

De PvdA start een nieuw politiek café in Pension Homeland op het Marineterrein in Amsterdam, pal naast de plek waar komend jaar de EU-top plaatsvindt. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher is een van de eerste gasten.

Onder de naam De Rode Werf start de PvdA een politiek café, dat iedere eerste maandag van de maand op een vaste locatie wordt gehouden. Die locatie is Pension Homeland op de historische Voorwerf van het Marine Etablissement op Kattenburg, vlakbij het Centraal Station. De Rode Werf refereert aan de geschiedenis van de locatie, de voormalige admiraliteitswerf. Tegenwoordig huizen er startups. Het Marineterrein zal komend jaar de EU-top huisvesten, onder voorzitterschap van Nederland. Daarna wordt het gebied opnieuw ontwikkeld.

9Hxb1l4EHet eerste politieke café op maandag 2 november wordt geopend door Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam en VVD-wethouder Eric van der Burg. De laatste heeft het Marineterrein in zijn portefeuille. Initiatiefnemer Joop UnknownLahaise knipoogt: “Het is ook wel zo netjes om meteen een VVD’er uit nodigen, want het idee voor dit politieke café is absoluut ‘geleend’ van het befaamde VVD-café De Libertijn. We rekenen er in elk geval op dat het zeker zo spannend wordt als vroeger De Libertijn.” Gesprekleider is Vrij Nederland-journalist Max van Weezel.
CiaG-ejxDie leidt ook het gesprek FNV-bestuurder Leo Hartveld, met als hoofdvraag: ‘Is de PvdA nog van de vakbond?’ Aanleiding is de Willem Drees-lezing van Asscher, waarin de PvdA-bewindsman naar de VVD uithaalt en waarschuwt dat de middenklasse in gevaar en de onderklasse steeds minder makkelijk de weg naar boven vindt. Minister Lodewijk Asscher reageert.

Lodewijk-Asscher-webAsscher gaat verder uitgebreid in op de actualiteit van de vluchtelingen en de spanningen in de samenleving.

Initiatiefnemer van het eerste cafe is Joop Lahaise, oud-voorzitter en nu bestuurscommissielid van PvdA Amsterdam Centrum: “Het is wel zo netjes om meteen een VVD’er uit nodigen, want het idee voor dit politieke café is absoluut ‘geleend’ van het befaamde VVD-café De Libertijn. We rekenen er in elk geval op dat het zeker zo spannend wordt als vroeger De Libertijn.”

Samenstellers gezocht

Wil je in de toekomst meewerken aan het bedenken van onderwerpen en gasten voor De Rode Werf? PvdA Amsterdam zoekt creatieve mensen met journalistieke ambitie die een bijdrage willen leveren. Mail naar bestuur.amsterdam@pvda.nl voor meer informatie of aanmelding.